Selectați pagina

Complexul Geologic Racos

Complexul Geologic Racos

Pe unde mai fotografiem, astazi

Judetul Braşovul exceleaza prin numeroasele obiective turistice şi edificii istorice ale sale, dar si prin locuri de o frumuseţe aparte.

In satul Racos, din judetul Brasov, se ascunde Compexul Geologic Racos, un obiectiv turistic mai putin cunoscut. Pentru fotografi acest complex este foarte ofertant, peisajul fiind  fantastic si deosebit de pitoresc.

Satul Racos, un sat tipic transilvanean, a fost atestat documentar, pentru prima data,  in anul 1421 .

In centrul satului se afla Castelul Sukosd – Bethlen, atestat in anul 1636, fosta resedinta nobiliara fortificata a grofului Sukosd. In perioada comunista, castelul a fost folosit ca si grajd si depozit de cereale. Ulterior castelul a fost preluat de Fundatia Castelul Bethlen din Racosul de Jos si partial restaurat. Procesul de reabilitare nu s-a incheiat, castelul fiind vizitat la interior doar pe proprie raspundere.

sursa W

Sursa foto: Wikipedia

Activitatea vulcanilor de pe teritoriul tarii noastre s-a incheiat in urma cu mai bine de un million de ani. Printre acesti vulcani se numara si Vulcanul Stins de la Racos, din al carui crater s-a exploatat mult timp zgura. Craterul vulcanului, o mare de roca rosiatica, iti da impresia ca esti pe cu totul alta planeta. Vegetatia apare de un verde ireal de frumos, peste pamantul rosu – caramiziu.

robert lazarFoto: Robert Lazar

În apropiere de craterul vulcanului se afla două cariere de bazalt, în care exploatarea a încetat demulta vreme.

Petrica Daniel Hasiegan 4.Foto: Petrica Daniel Hasiegan 

Coloanele de Bazalt de la Racoș au o vechime de peste un milion și jumătate de ani, fiind  mărturia activităților vulcanice din zonă. Au  forma prismatica, cu diferite sectiuni ( hexagonale, pentagonale, patratice), au inaltimea de aproximativ 15 m si latimea cuprinsa intre 40 si 70 cm.

Eliezer Tatar

Foto: Eliezer Tatar

Petrica Daniel Hasiegan 3

Petrica Daniel Hasiegan 5.

Foto: Petrica Daniel Hasiegan 

Unul dintre cele mai frumoase şi deosebite lacuri de la noi din ţară, Lacul de Smarald a inceput sa se formeze dupa incetarea activitatii miniere, prin adunarea de ape de la ploi şi topirea zăpezilor. Adancimea lacului depaseste 10 metri. Denumirea ii este data de culoarea specifica a apei, verde – smarald.

Petrica Daniel Hasiegan 1.

Foto: Petrica Daniel Hasiegan 

KInga MIhaly 3.

Foto: Kinga Mihaly

Kinga MIhaly 6.

Foto: Kinga Mihaly

     Site-ul geologic Racoș reprezintă o arie geologică de importanţă națională şi a fost declarat arie protejată în anul 2006.

Kinga MIhaly 4.

Kinga MIhaly 4.Foto: Kinga Mihaly

   În satul Racos poţi ajunge pe din Braşov pe DN13 spre Sighişoara şi DJ 131C pentru ultimii 10km până în sat. Din Braşov sunt 70km, iar din Sighişoara sunt 72km.

 

Articol; semnat: Angela Bocse

 

 

 

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!