Selectați Pagina

Calator in lumea mea – Oradea

Calator in lumea mea – Oradea

FOTO BGS ZSOLT

    Oradea, locul in care “Conacul se prezinta” pentru a doua oara, este una dintre cele mai potrivite destinatii de vacanta din tara noastra, in absolut orice anotimp.

  Oradea te asteapta sa o iei la pas si sa-i descoperi bijuteriile arhitecturale: 89 de cladiri și monumente Art Nouveau, 26 de obiective clasate ca monumente istorice, 25 de obiective propuse cu valoare pentru clasare ca monumentele istorice si 38 de obiective cu valoare arhitecturala incontestabila.

FOTO 13 MONICA PIRVULESCU resize

FOTO  MONICA PIRVULESCU


Am adunat in acest articol cateva lucruri poate mai putin stiute despre acest oras, cu speranta de a va starni curiozitatea de a vizita acest oras sau, de ce nu, pentru a-l revizita .

 1. Oradea a fost intemeiata de Regele Ladislau I, devenit dupa moartea sa un sfant adulat de maghiari.
 2. In Evul Mediu, Cetatea Oradei a fost al doilea loc “traditional” dupa Alba Regala, pentru inmormantarea capetelor incoronate ale regatului Ungariei, ce cuprindea pe atunci si Transilvania.

FOTO 13 ELA IONESCU resize

FOTO – ELA IONESCU


 1. Prima atestare documentara a Oradei dateaza din anul 1113, fiind mentionata cu numele latinesc Varadinum.
 2. La 12 octombrie 1918, in casa avocatului oradean Aurel Lazar, a fost semnat documentul care proclama dreptul romanilor transilvaneni la autodeterminare, numit “declaratia de la Oradea”.

FOTO 20 ANGELA CODRINA BOCSE resize

FOTO – ANGELA CODRINA BOCSE


 1. In anul 1836 a izbucnit un incendiu in centrul Orasului. Incendiul s-a extins, a durat 3 zile si a distrus o mare parte din oras.
 2. Pe 26 februarie 1995 a fost inaugurata cea mai mare biserica baptista din Europa. Cladirea are 3 nivele si 4526 membri.

FOTO 18 BGS ZSLOT resize

FOTO – BGS ZSLOT


 1. In perioada 1784 – 1791 a fost construita Biserica cu Luna, unica in Europa, prin mecanismul, aflat in turla bisericii, care pune in miscare o sfera cu diametrul de 3 metri in forma lunii. Sfera este vopsita jumatate in galben, jumatate in negru si se deplaseaza dupa miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului. Prin rotirea sa arata toate fazele lunii. Deasupra iconostasului se afla portretul eroului de la Revolutia din 1784, Horia.

FOTO 15 TATIANA TEOFANESCU resize

FOTO – TATIANA TEOFANESCU


 1. In secolul XV, astronomul si matematicianul austriac Georg von Peuerbach a construit intr-unul din turnurile cetatii primul observator astronomic de pe actualul teritoriu al Romaniei. Vestitul astronom a stabilit ca “meridianul zero” porneste din cartierul Steaua ( in zilele noastre Cantemir). Oradea a avut meridianul zero pana in 1667.
 2. In perioada 1241 – 1242 a avut loc invazia mongolilor porniti sa cucereasca Europa. Unul dintre supravietuitorii acestei invazii este cronicarul italian Rogero di Puglia care povesteste in cronicile sale ca mongolii au distrus cetatea, au incendiat orasul, au vandalizat Episcopia catolica din fortareata , bisericile si mormintele, au distrus arhiva episcopiei si au ucis o mare parte a populatiei.

FOTO 19 MELANIE BLISS resize

FOTO – MELANIE BLISS


 1. In 1660, cetatea era inconjurata de un sant plin cu apa termala, foarte adanc. 45.000 de ostasi turci s-au luptat cu 850 aparatori ai cetatii timp 45 de zile , fiindca turcii otomani nu puteau trece santul, iar tunurile asezate pe Dealul Ciuperca nu puteau darama zidurile masive ale cetatii. Ghinionul a venit cand pasa i-a luat ostatici pe baietii morarului, iar sotia acestuia, fiind indurerata, a negociat rascumpararea fiilor prin dezvaluirea secretului cetatii, indicandu-le otomanilor locul unde sa sape pentru a putea evacua apa din sant. Putini stiu asta, dar in momentul cuceririi cetatii de catre otomani, in interior se afla prima Biblie tradusa in limba maghiara. Dand dovada de toleranta religioasa, Pasa i-a lasat pe preoti sa plece impreuna cu Biblia.
 2. De-a lungul timpului, in Romania au cazut 7 meteoriti. Unul dintre acestia ar fi cazut si a explodat la Oradea in 1692. Acest eveniment astral a fost consemnat si in “Catalogul meteoritilor” editat la Brithis Museum.

FOTO 16 MONI ELISA resize

FOTO – MONI ELISA


 1. In Gradina Zoologica a Oradei se afla o capela in care isi doarme somnul de veci o familie de nobili. Capela are o istorie interesanta. In 1804, contele Rhedey Lajos a donat orasului terenul si capela , cerand ca in interiorul acesteia sa se odihneasca trupul iubitei sale sotii. 15 ani mai tarziu  a decedat si contele, iar trupul sau a fost adus din Ungaria si inmormantat alaturi de sotia sa. In anul 1960 a fost infiintata Gradina Zoologica, iar capela a ajuns inconjurata de animale. La inceputul anilor 1980, regimul communist a cerut administratorului gradinii zoologice sa demoleze capela, dar acesta a refuzat si a ales sa o transforme in adapost pentru cerbi si caprioare. Dupa caderea comunismului, capela si-a recapatat demnitatea. In 2004, Primaria a comandat restaurarea exterioara, iar in 2010, profitand de un program al Primariei din Budapesta, care finanteaza anual reabilitarea unui monument din exteriorul Ungariei, municipalitatea a obtinut 30.000 lei pentru reabilitarea interiorului capelei. Pe langa aceasta suma a contribuit si Primaria Oradea cu o suma similara, asa incat capela a fost restaurata complet si poate fi vizitata de oricine trece portile Gradinii Zoologice.
 2. Oradea este gazda singurei universitati crestine evanghelice atat din Romania, cat si din Europa.

FOTO 17 ADRIANA IOANA POPOVICI resize
FOTO – ADRIANA IOANA POPOVICI 


 1. Oradea are cel mai bogat patrimoniu Art Nouveau din tara; mai mult decat atat, este singurul oras de pe teritoriul tarii noastre care a intrat in reteaua oraselor europene Art Nouveau. Orasul se poate lauda la ora actuala cu 89 cladiri si monumente Art Nouveau.
 2. Unul dintre cele mai frumoase palate ale Oradei este Vulturul Negru, o copie a galeriei Vittorio Emanuele din Milano. Pentru ridicarea acestei bijuterii arhitecturale a fost organizat un concurs ce a fost castigat de arhitectii Komor Marcell si Jakab Deszo. Cladirea a fost finantata de doi avocati evrei si s-au folosit 4 milioane caramizi, 60 vagoane de ciment, 47 vagoane de fier, 52 vagoane de var, 6 vagoane de piatra, 26 vagoane de lemn. Palatul este decorat cu motive florale, dar si cu simboluri inspirate de pasari. Emblematice sunt vitraliile  cu vulturul de la intrare si cel de la interior. Palatul a fost inaugurat in anul 1908.

FOTO 11 CONSTANTIN LAZAR resize

FOTO  – CONSTANTIN LAZAR


 1. Pentru ca si-a dorit un oras “cu o veche miscare muncitoreasca, cu traditii de lupta pentru dreptate sociala si nationala”, regizorul Francis Munteanu a ales Oradea pentru a filma o mare parte a filmului Pistruiatul. Regizorul a fost incantat de Pasajul Vulturul Negru, de Depoul CFR, de tramvaiele vechi inca in functiune, de suportul logistic al Teatrului de Stat.

FOTO 12 TATIANA TEOFANESCU resize

FOTO – TATIANA TEOFANESCU


 1. Oradea a castigat titlul de “Cel mai frumos oras al Romaniei”, primind 13.033 voturi intr-un sondaj realizat de facebook.

FOTO 10 ALEXANDRU NAE resize

FOTO – ALEXANDRU NAE


 1. Alaturi de Brasov si Sfantul Gheorghe, Oradea este considerate a fi cel mai curat oras din tara.
 2. De asemenea, Oradea a fost votata ca fiind orașul cu cel mai bun acces la facilități educaționale din ţară, potrivit unei analize realizate pe platforma de imobiliare Storia.ro.

FOTO 9 CARMEN CRISAN BORZAN resize

FOTO – CARMEN CRISAN BORZAN


 1. Oradea a fost desemnat drept cel mai sigur oras din Romania în urma unui studiu privind siguranţa oraselor şi cartierelor din Romania. Studiul s-a bazat pe evaluarile acordate de localnici zonelor in care locuiesc.
 2. In Oradea fiecarui locuitor ii revin 25 m2 de spatiu verde, acest lucru pozitionand orasul in topul oraselor verzi din Romania.

FOTO 8 LEVI BAGY resize

FOTO – LEVI BAGY


 1. Oradea a devenit primul oras mare din Romania care a obtinut statutul de statiune turistica de interes national, pentru zona centrala numita Zona Turistica Centrul Istoric – Coridorul Crisul Repede.

FOTO 7 CARMEN SIMONA POPOVICIU resize

FOTO – CARMEN – SIMONA POPOVICIU


 1. Locul in care se simte cel mai bine energia Orasului, bucuria intalnirilor, freamatul trecatorilor este Piata Unirii. A prins contur in jurul secolului al XVIII – lea si are o colectie de 7 stiluri arhitecturale care mai de care mai captivante : Baroc, Clasicist, Eclectic, Istorizant, Secession, Romantism si Neoromanesc.
 2. Sinagoga Neologa Sion este a treia ca marime din Europa. Centru al culturii mozaice, Sinagoga a fost construita in anul 1878, si se impune prin masivitate, maretie si amplasamentul deosebit de favorabil.

FOTO 6 CONSTANTIN LAZAR resize

FOTO – CONSTANTIN LAZAR


 1. Unul dintre cele mai ample complexe arhitectonice in stil baroc din sud – estul Europei si cel mai extins complex architectural de acest gen din Romania, pretuit si sustinut de Maria Tereza a Austriei, este un alt motiv de mandrie al Orasului Oradea. Constructia Compexului Baroc a avut loc in perioada 1750 – 1875. Palatal a fost construit in stil baroc austriac si s-a dorit  a fi o copie mai mica a Palatului Belvedere din Viena. Palatul are 100 de camera si 365 de ferestre, cate una pentru fiecare zi a anului. Sirul Canonicilor este un complex architectural format din 10 cladiri insiruite, construite in mai multe etape, pe parcursul  a 100 de ani. In  Catedrala sunt organizate periodic evenimente culturale, de la expozitii, la concerte de muzica clasica. Gradina palatului a luat fiinta la initiativa episcopului Pal Forgach.

FOTO 5 CIPRIAN TISE resize

FOTO – CIPRIAN TISE


 1. Calea Republicii este un adevarat monument de arhitectura Secession. Pietonala se deschide cu Casa Poynar, in stil Art Nouveau, continua cu Palatul Rimanoczy, o perla arhitecturala de influenta venetiana. Urmeaza Palatul Moskovits Miksa, Palatal Stern si Palatal Apollo, de o frumusete greu de imaginat.

FOTO 4 CARMEN SIMONA POPOVICIU resize

FOTO – CARMEN SIMONA POPOVICIU


 1. Palatul si Turnul Primariei domina Piata Unirii. Turnul are aproximativ 50 metri inaltime. Mecanismul ceasului din turn canta la ore fixe “Marsul lui Iancu” si a supravietuit celor doua razboaie mondiale.

FOTO 3 CARMEN CONSTANDIN resize

FOTO – CARMEN CONSTANDIN


 1. Casa Darvas La Roche este o cladire reprezentativa a stilului Art Nouveau, una dintre cele mai pretioase bijuterii ale Oradei. Mobilierul din interior, de epoca in stil neo – rococo, este sculptat din lemn de paltin vopsit alb. Cele mai spectaculoase elemente decorative sunt vitraliile.
 2. Palatal episcopal Greco – Catolic dateaza din 1905. La constructia sa s-au combinat in mod deosebit stilul eclectic cu elemente neoromantice si neobizantine.

FOTO 2 CRISTINEL DRAGOMIRICA resize

FOTO – CRISTINEL DRAGOMIRICA


 1. Teatrul de Stat Regina Maria este gazduit de o cladire ce dateaza din anul 1900. Fatada cladirii se remarca printr-o combinatie de mai multe stiluri arhitecturale, predominand cel neoclassic. La interior predomina stilul rococo. Teatrul este structurat pe 3 niveluri si dispune de 570 de locuri.
 2. FOTO 1 OVIDIU DOMSA resize

FOTO – OVIDIU DOMSA


Ca de fiecare data inchei prin a va indemna sa vizitati Oradea macar  o data. Si daca va hotarati sa vizitati aceasta bijuterie de oras sau sa repetati vizita,  asigurati – va ca aveti suficient de mult spatiu pe cardul aparatului de fotografiat.  

Un articol de: Angela Codrina Bocse

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!