Selectați Pagina

Cafeaua de dimineata la “Matinal” cu Levi Bagy!

Cafeaua de dimineata la “Matinal” cu Levi Bagy!

Desi nu este de foarte multa vreme  in Conacul Fotografilor, Levi Bagy a reusit sa ne surprinda postand fotografii pline de culoare, ce reusesc sa ne transpusa intr-o adevarata poveste.

Rep. Ne-ar face mare placere sa ne spui cate ceva despre omul Levi Bagy.  

L.B. Numele meu este Levente Bagy (mai pescurt, si cum sunt cunoscut acum : Levi Bagy ), m-am nascut si trăiesc în orașul Luduș, un orășel mic din județul Mureș. Am 44 de ani, am absolvit facultatea de Mecanică din Cluj Napoca, si lucrez în domeniul energetic ca inginer la Termocentrala din Iernut. Sunt căsătorit de 22 de ani, si am un băiat de 18 ani, care încet încet îmi calcă pe urme în domeniul fotografiei.

Rep. Acum sa trecem la fotograful Levi Bagy. Cand ai decoperit fotografia? Cu ce aparat ai inceput, ce utilizezi acum, poate ce ti-ai mai dori ?

L.B. Mereu mi-a plăcut fotografia, încă de la sfârșitul anilor 90 mi-am achiziționat prima camera foto – pe film la acea vreme, iar la inceputul anilor 2000 am trecut la camerele digitale; dar fotografiile făcute la acea vreme se rezumau mai mult la fotografii de familie si de vacanță. Mai serios am inceput sa descopăr adevărata frumusețe a fotografiei, prin 2012, odată cu achiziționarea primului aparat DSLR, un Nikon D3100 cu obiectivele de kit 18-55 si 55-200, cu care timp de un an experimentat si invățat tainele fotografiei. Momentan am un Nikon D7100 si D750, si mai multe obiective, fixe  în special, dar și zoom. În domeniul aparaturii ce mi-as mai dori? Sincer, sunt mulțumit de ce am achiziționat până acum, dar poate pe viitor mi-ar placea să am un studio foto împreună cu fiul meu.

Rep. Ai investit mult pentru aceasta pasiune ?

L.B. De investit, da am investit destul de mult, dar nu regret nici un moment , pentru ca astfel îmi pot îndeplini viziunile, și pot realize fotografiile mult dorite. Fotografia este o pasiune costisitoare, și dacă te prinde , cum e și cazul meu, investițiile pot fi destul de mari, pentru că mereu vrei să ai aparatură bună, să ai o trusă cât mai completă, iar la peisaje, căutarea și fotografierea locațiilor necesită timp și bani.

Rep. Ai un fotograf preferat , un model ?

L.B. Fotograf preferat: pot sa zic ca urmăresc mai mulți fotografi consacrați, dar totuși voi nominaliza pe Eduard Guțescu, si George Grădinaru. Fotografiile lor mă inspiră mereu, și mă fac să progresez în domeniul fotografiei de peisajși portret în special. În viitorul apropiat aș dori să particip la workshopuri organizate de acești fotografi, pentru a consolida cunoștințele accumulate și pentru a învăța lucruri noi în ale fotografiei.

Rep. Am tras cu ochiul in profilul tau si am vazut fotografii in care ai surprins moment placute din natura, dar si din mijlocul strazii, am vazut si portrete foarte frumos realizate. Totusi preferi un anume gen de fotografie ,sau fotografia ca un tot unitar?

L.B. Într-adevăr, am postate pe profilul meu mai multe genuri, dar totuși fotografia de peisaj ,în special apusurile imi plac în mod deosebit. În acele moment când aștept apusul de soare, mă simt cel mai bine și dacă aș putea nu aș rata nici un apusJ. De asemenea de un an de zile am inceput și cu astrofotografia, pentru priveliștea ce-o oferă, si pentru că este un sentiment minunat să fotografiezi miliardele de stele, să scoți în evidență Calea Lactee cum nu se vede cu ochiul liber. Mai cochetez si cu fotografia de portret, încerc să las oamenilor pe care îi fotografiez, amintiri frumoase, la care să se uite cu plăcere peste timp.

DSC 3738

DSC 9639

DSC 2048

Rep. Dar ce crezi, pentru realizarea unei fotografii “de top”, ca conteaza in proportia cea mai mare : aparatul utilizat, obiectivul sau priceperea fotografului in a alege locul, momentul, setarile potrivite ale aparatului…..?

L.B. După părerea mea la realizarea unei fotografii ”de top” cea mai mare proportie o are priceperea fotografului. Dacă ești un fotograf priceput atunci știi și să alegi locul și momentul, știi să faci și setările cele mai bune la aparat. Am văzut multe fotografii foarte bune, realizate cu aparate mai puțin performante, în mâna unor specialist în ale fotografiei.

Rep. Levi, esti fotograful care respecta cu strictete acele reguli ale fotografiei despre care se tot vorbeste?

L.B. Nu, nu respect cu strictețe regulile fotografiei. Bineînțeles încerc să țin cont de ele mai ales la fotografia de portret și de peisaj, dar până la urmă contează rezultatul final: dacă acesta este pe placul meu nu mă interesează prea mult dacă respect sau nu regulile. Ca în orice domeniu nu poți mulțumi pe toată lumea, dar dacă primesc reacții pozitive la majoritatea fotografiilor, înseamnă că sunt pe drumul cel bun.

Rep. Cred ca nu exista fotograf care sa nu utilizeze si un program de prelucrare. Ce astfel de program recomanzi ?

L.B. Da, pentru realizarea rezultatului final, să poți arăta lumii o fotografie așa cum ți-ai dorit, ai nevoie si de programe de prelucrare. Personal eu folosesc Lightroom, un program pe care îl consider foarte bun și util, iar când nu sunt la PC și e nevoie de editare rapidă, folosesc Snapseed.

Rep. Vei participa la expozitia itinerant organizata de Conacul Fotografilor incepand cu luna februarie 2018?

L.B. Chiar mi-as dori să particip la această expoziție, ar fi o oportunitate bună să cunosc mulți Conași să schimbăm impresii,  însă am o agenda destul de incărcată deja, iar un răspuns final voi da la începutul anului 2018

Rep. Cateva ganduri pentru Conasi ?

L.B. Deși sunt de puțina vreme pe grup, pot să spun că am întâlnit oameni prietenoși, cumsecade, iar cu câțiva m-am si împrietenit virtual, si poate o să am ocazia să îi cunosc și personal. Îmi place acest grup, care te ține mereu în ”priză” , cu teme noi și interesante zilnic, acoperind toate genurile de fotografie, iar fotografiile postate de Conași sunt foarte bune, calitatea lor crescând mereu.

Ce pot să doresc Conașilor? Multă sănătate, lumină bună, fotografii cât mai reușite, și că tot se apropie sărbătorile de iarnă, le doresc să petreacă alături de cei dragi momente de neuitat, sărbători fericite și un călduros La mulți ani !

Un articol semnat: Angela Codrina Bocse

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!