R : Incepem cu intrebarea clasica, cine esti tu ?
VM : În primul rând, mulțumesc pentru încrederea acordată, aceea de a mă alătura celor care au avut onoarea de a se regăsi în Tableta Conașului. Sunt soție, mamă și de aproape un an, bunică, de profesie inginer și locuiesc în Deva, cu excepția a cinci ani de facultate petrecuți în Timișoara. Îmi place tot ce ține de artă, în toate formele ei, așa că, până să descopăr “fotografia”, am completat setea de frumos pictând felicitări, confecționând bijuterii, mărțișoare, decorând sticle, prelucrând rădăcini…
R : Fotografia – marea ta pasiune ? Cum ai inceput ?
VM : Am început a cocheta mai serios cu fotografia, de când m-am pensionat, având mai mult timp liber și descoperind grupurile de fotografie pe Internet.
Aici am întâlnit oameni deosebiți, uniți de această pasiune și de la care am încă de învățat. Acum un an, am urmat un curs de fotografie organizat la Deva de AAFH, continui a urmări tutoriale despre fotografie pe You Tube, precum și lecturarea unor materiale de specialitate. Plăcerea de a fotografia face parte din viața mea, e o pasiune care îmi aduce satisfacții sufletești, am devenit mai atentă la tot ce mă înconjoară, caut expresivitatea, ineditul, iar ce e banal, încerc a-l pune în valoare, dacă simt că are potențial fotografic.
R : Ce iti place sa fotografiezi ?
VM : Îmi place mult să ies în natură, peisajele reprezintă o adevărată deconectare indiferent de anotimp, apoi, fotografia de stradă, still life, macro, close-up, fotografia creativă și de portret, sunt printre preferințele mele.
Eu consider că sunt încă la început de drum în descoperirea atâtor secrete din această minunată artă a fotografiei, fiecare stil fotografic vine cu o sumedenie de noutăți, pe care trebuie să le stăpânești bine.
R : Daca ar fi sa poti alege, ce personalitate a lumii ti-ar placea sa fotografiezi ?
VM : Cred că l-aș fotografia pe Brâncuși, de m-aș putea întoarce în vremurile lui.
R : Si daca ar fi sa ai ocazia sa fotografiezi intr-o anumita locatie, care ar fi aceea?
VM : Fiecare dintre noi avem dreptul de a spera la împlinirea visurilor, iar ale mele, mă duc în Islanda și Norvegia, unde mi-ar face o imensă bucurie, fotografierea locurilor de acolo.
R : Ce crezi, reusita unei fotografii este asigurata de aparatura de calitate sau de simtul artistic, de talentul fotografului ?
VM : Există un cumul de factori, care duc la realizarea unei fotografii reușite, dar eu cred că în primul rând, e simțul artistic al fotografului. Cu talentul te naști, iar adăugând experiență acumulată în timp, poți scoate fotografii minunate care transmit emoție, chiar și cu telefonul, sau cu aparatură mai puțin performantă. Însă, la un moment dat, îți vei da seama că vei avea nevoie de aparatură de calitate pe care, doar stăpânind-o bine, vei avea rezultatele dorite. Și ce contează, este ca fotografia să prindă viață, făcând să vibreze o coardă invizibilă a sufletului privitorului.
R : Totusi un procent din reusita unei fotografii este asigurat de aparatura utilizata. Ce contine rucsacul tau de fotograf ? Ce ti-ai mai dori in completare ?
VM : Rucsacul meu de fotograf e încă modest, am un aparat foto mirrorless Samsung NX 2000 cu obiectiv de kit 20-50mm cu care am făcut poze până nu demult (acum, ținut de rezervă), iar de ceva vreme, dețin un Nikon Z5 cu obiectivul 24-200mm, trepied, filtre. Îmi doresc mult, în completare, achiziționarea unui obiectiv dedicat macro.
R : Cam cat de mult crezi ca ar trebui procesata o fotografie ?
VM : Cred că procesarea unei fotografii ar trebui să redea cât mai mult realitatea, cea “văzută” prin ochii fotografului. Tocmai pentru că suntem diferiți, după procesarea aceleași fotografii în scopul îmbunătățirii ei, rezultatele nu vor fi identice, pentru că avem fiecare altă viziune asupra realității, datorită trăirilor pe care le-am avut când am imortalizat magia clipei. Cu toate acestea, sunt fotografii care se îndepărtează de realitate, dar spiritul artistic al fotografului și anumite tehnici fotografice, le fac excepționale.
R : Daca ar fi sa câștigi un premiu in bani pentru fotografie, in ce ai investi bănuții ? In aparatura, in cursuri de perfecționare in arta fotografica sau într-o excursie din care sa revii cu cardurile pline de noi fotografii ?
VM : Pentru că mai am o sumedenie de învățat în ale fotografiei, sigur aș investi banii în cursuri de perfecționare în arta fotografică, apoi în aparatură și desigur, dacă mi-ar mai ajunge :), în excursia care să mă ducă în locurile din visurile mele.
R : Daca te-ai întoarce in timp, ce sfat ti-ai da ca si fotograf începător ?
VM : Sfaturile ar trebui să vină de la cei mai experimentați, cu siguranță mi-ar prinde bine. Totuși, un sfat de care ar trebui să țin cont, ar fi acela, de a avea mai multă încredere în mine.
R : Care este cea mai mare realizare a ta, in domeniul fotografiei ?
VM : Pot spune că am două realizări de suflet: participarea la o expoziție organizată de un grup de fotografie în 2022, iar anul acesta, am onoarea de a participa cu o fotografie la expoziția itinerantă organizată de Conacul Fotografilor, “Armonii cromatice în natură”.
R : Strict din punctul de vedere al marii noastre pasiuni, fotografia, unde te vezi peste 5 ani ? Altfel spus, planuri de viitor ?
VM : Planuri de viitor? Să fiu sănătoasă, să perseverez învățând mereu alte taine din arta fotografiei, să pot participa la workshop-uri și dacă se va putea, să pot cunoaște măcar o parte din conași, personal, nu doar online.
R : Ai avut vreo experienta neplacuta la o sedinta/tura foto ?
VM : Nu, nu am avut (deocamdată) experiențe neplăcute.
R : Dar una hazlie ?
VM : Îmi amintesc cum pisicile mele participau și ele la pozat flori, fără a fi invitate, dar băgându-se în cadru tocmai când eram pregătită a poza florile 🙂
R : Mai ai si un alt hobby ?
VM : Deși fotografia, ca hobby, îmi ocupă în mare parte timpul liber, mă tentează totuși, să revin și la vechea pasiune handmade, a decorării sticlelor (de/cu vin).
R : Un gand pentru conasi ?
VM : Tuturor conașilor le doresc să aibe parte de sănătate și să ne încânte sufletul cu cât mai multe fotografii minunate! Lumină bună, dragi conași!
