Astazi va invit sa descoperiti un nou mambru al grupului nostrum, un conas cu state vechi, Genovel Butnaru.
R : Incepem cu intrebarea clasica, cine esti tu ?
GB : Sunt un om batran si mi-am petrecut tineretea ca militar. Sunt ofiter in retragere din specialitatea geniu. Am acumulat experienta in constructia podurilor fixe si plutitoare, in manuirea explozivilor, precum si pe santierele Romaniei comuniste. In democratie am lucrat in privat ca inginer constructor in constructii civile si actualmente sunt un pensionar care isi organizeaza timpul dupa dorinta.
R : Fotografia – marea ta pasiune ? Cum ai inceput ?
GB : In 1983 eram pe santierul Canalul Dunare-Marea Neagra si in marea framantare de oameni si utilaje, intr-o zi am auzit pe cineva “Atata lume si nu face nimeni nici o poza, n-o sa avem amintiri!”. Am tresarit, avea dreptate,a m mers la un magazin Foto si am cumparat aparat, filme, hartie foto, solutii de developare, lampa rosie si UPA-5M pentru developare. Nu stiam nimic despre fotografie, pe atunci se facea 2 ani scoala de fotograf. Am cautat carti prin biblioteci, am citit, am facut zi de zi poze incercand sa invat din mers in fiecare zi ceva nou. O data cu aparitia aparatelor digitale am luat-o de la capat. Desi nu stiam sa lucrez pe calculator, am scos-o la capat pana la urma.
R : Ce iti place sa fotografiezi ?
GB : Eu nu sunt fotograf, dar pentru ca tehnologia este accesibila oricui, de la copil la pensionar, imi petrec mult timp fotografiind tot felul de flori, gandaci, animale, pasari, rasarit de soare, nori, arhitectura, peisaje, portrete, etc. Dar cu adevarat imi place fotografia de strada, imi place sa surprind oamenii in cotidian facand cate ceva ce cred ei ca nu-i vede nimeni, batrani cu gandurile lor, copii zburdand fara griji, doamne privind oglinda pe furis, fete care merg ca pe podium stiind ca sunt privite de cineva. Ma incanta sa vad oamenii preocupati cu treburile lor.
R : Daca ar fi sa poti alege, ce personalitate a lumii ti-ar placea sa fotografiezi ?
GB : Daca prin absurd as avea ocazia, as fi vrut o zi in atelierul lui Brancusi, sa-i surprind stradania creatiei, framantarile pentru a-si exprima ideile cat mai pe intelesul celorlalti, lepadarea de trup, chinul geniului de a smulge forma din piatra, in lumina lui acolo.
R : Si daca ar fi sa ai ocazia sa fotografiezi intr-o anumita locatie, care ar fi aceea?
GB : Canionul Antilopelor si palatul Kremlinului, dar nu stiu daca as putea fi la inaltimea ocaziei, cred ca as fi coplesit si as uita de setarile aparatului.
R : Ce crezi, reusita unei fotografii este asigurata de aparatura de calitate sau de simtul artistic, de talentul fotografului ?
GB : Pentru o fotografie reusita, trebuie sa ai un obiectiv bun si un aparat cu performante bune pentru a putea face toate reglajele necesare fotografului. Doar aparatul in sine nu poate face mare lucru. Apoi este necesara o lumina potrivita scenei, un fundal pe masura si un subiect interesant. Fotograful trebuie sa tina cont de toate si sa aiba talentul de a aseza subiectul in ansamblu pentru a face o fotografie pe care nimeni nu a mai facut-o pana atunci.
R : Totusi un procent din reusita unei fotografii este asigurat de aparatura utilizata. Ce contine rucsacul tau de fotograf ? Ce ti-ai mai dori in completare ?
GB : Nu am aparatura performanta, am un Sony a6000 si un Fujifilm XT-20 pe care il consider “cel bun”. Am peste 80 de obiective vintage, dintre care in rucsac pun 5-6 obiective, in principiu Takumar 50mm/1,4 , Trioplan 100mm/2,8 , Fujinon-X55mm/1,6 , Porst-x 28mm/2,8 , Isco-Gottingen Kiptaron 50mm/1,3 , Jupiter9 85mm/2 ,Leitz Wetzlar Colorplan 90mm/2,5 , Konica Hexanon AR 40mm/1,8 , Tokina RMC 70-210mm/4 si mai nou un Cyclop 85mm/1,2. Mai port cateva carlige de rufe, niste margele stralucitoare pentru bokeh, un filtru ND, un mic trepied, 4-6 baterii.
Mi-as dori un obiectiv tele-zoom cu diafragma 1,8-2, cu focalizare automata, cu stabilizare pe 5 axe, dar ma tem ca as deveni un lenes si as pierde pasiunea daca as declansa fara emotii.
R : Cam cat de mult crezi ca ar trebui procesata o fotografie ?
GB : O fotografie ar trebui procesata inainte de a declansa aparatul. Intai te intrebi daca chiar este un subiect bun, apoi ai grija la incadrare si lumina, astepti, daca este cazul, pana subiectul este intr-o pozitie favorabila apoi declansezi. Acasa scoti elementele nedorite si mai ajustezi balansul de alb, poate un pic de culoare, contrast, indreptat, crop. Dar daca ai in minte sa folosesti doar o parte din elemente si sa recompui scena, cred ca poti folosi un program de editare cu toate posibilitatile lui, dupa pricepere. Important este sa stii dinainte ce vrei sa arati privitorului. Probabil ca in viitorul apropiat inteligenta artificiala ne va lua mult din aceasta placere de a ne exprima.
R : Daca ar fi sa câștigi un premiu in bani pentru fotografie, in ce ai investi bănuții ? In aparatura, in cursuri de perfecționare in arta fotografica sau într-o excursie din care sa revii cu cardurile pline de noi fotografii ?
GB : Eu n-am noroc la bani, dar daca mana divina ar zvarli cu bani inspre mine, in primul rand mi-as lua obiective de mare calitate pentru ca sunt esentiale in fotografia actuala, obiective fixe luminoase si un tele-zoom stabilizat cu diafragma 2. As mai ajuta niste copii sa-si indeplineasca un vis .Cursurile sunt excelente pentru ca scurteaza timpul de invatare, dar stiinta intra in cap prin varful degetelor, deci trebuie sa fii interesat si sa muncesti.
R : Daca te-ai întoarce in timp, ce sfat ti-ai da ca si fotograf începător ?
GB : Alege un maestru si roaga-l frumos sa te lase sa-i privesti munca si tu te angajezi sa-l ajuti daca are nevoie, cu tot ce poti. Noteaza tot ce vezi ca face pentru ca sigur este important. Daca isi deschide inima si-ti spune cate ceva, fii curios si intreaba ce nu iti este clar. Apoi fa fotografii si tu. Daca nu seamana cu ale lui, incearca din nou, sigur poti. Apoi alege drumul tau.
R : Strict din punctul de vedere al marii noastre pasiuni, fotografia, unde te vezi peste 5 ani ? Altfel spus, planuri de viitor ?
GB : Ma vad stergand fotografiile proaste, ma vad incercand sa fac mai multe fotografii bune, o sa am mai multi prieteni cu care sa pot discuta liber despre tendinte, stil,opera si succese in fotografie.
R : Ai avut vreo experienta neplacuta la o sedinta/tura foto
GB : Intr-un lan de lavanda am pus aparatul pe o prajina de 4m pentru a face fotografii de la inaltime cu comanda prin telefon. Dupa cateva imagini s-a rupt placuta de prindere si aparatul Fujifilm XT-20 s-a izbit de pamant de la 4m inaltime. Ingerul fotografilor a fost prin preajma si aparatul a scapat doar cu niste zgarieturi.
R : Dar una hazlie ?
GB : La deschiderea ”Timisoara capitala cultural europeana 2023” faceam fotografii la festivitatea de inaugurare, iar pentru incadrare ma tot departam d-andaratelea sa incapa mai mult in imagine. Deodata am simtit o mana grea pe umar ”Ma scuzati, ne faceti loc?”.Erau 6 uriasi din garda Comisarului Culturii Europene si eram gata sa o calc pe bombeu pe doamna comisar. Am balbait ceva ca o scuza.
R : Mai ai si un alt hobby ?
GB : In tinerete am mai cochetat cu pictura vreo 7 ani, dar am inteles ca nu am talent. In schimb mi-am facut un bagaj minim de cunostinte generale despre pictura, atat cat sa inteleg o discutie dintre 2 oameni de arta.
R : Un gand pentru conasi ?
GB : La Conacul Fotografilor este mai mult decat un grup, este un fenomen care uneste oamenii. Ma minunez ca pot sa ma adresez maestrilor fotografi pe care ii admir, pentru sfaturi si sa le admir fotografiile. Grupul de administratori si moderatori sunt dedicati prin excelenta pentru bunul mers al Conacului.
Sa facem fotografii ca si cum fara noi nimeni nu le-ar putea descoperi!