Astazi va invit sa descoperiti un nou fotograf, Gabi – foto – video 🙂
R : Incepem cu intrebarea clasica, cine esti tu ?
GFV : Pe scurt, construiesc case din lemn si ma ocup cu fotografia.
Mai pe ocolite, viata m-a dus in zone mai putin convergente. Curiozitatea m-a impins sa fac lucruri care nu duc intr-o singura directie. Dar intr-un fel sau altul, fotografia m-a urmarit mereu din umbra.
R : Fotografia – marea ta pasiune ? Cum ai inceput ?
GVF : Trebuie sa stiti despre mine ca sunt cam apucat. Intr-o zi m-am decis sa-mi cumpar un dslr second hand, fara pretentii (Nikon d3100 cu obiectivul de kit 18-55), sa vad daca e de mine treaba asta cu fotografia, si pana seara il aveam.
Sotia nu a stiut ca am decis impreuna sa intram in lumea asta. A aflat si ea pana seara! E mai panicoasa si incerc sa o menajez 🙂
Asa am inceput! Iar vizavi de marea pasiune, fotografia: O fotografie importanta, ratata, ma bantuie cateva zile, iar cand ma suna clientul sa-mi spuna cat de mult ii plac fotografiile mele, nu-mi mai incap in piele de bucurie.
Deci pasiunea e la locul ei!
R : Ce iti place sa fotografiezi ?
GVF : Am inceput fotografiind peisaje, si nu plec in nicio plimbare fara aparat.
Nu ma mai bucur de nicio excursie daca nu am aparatul de fotografiat la mine. Deci pot spune ca fotografia de peisaj este placerea mea vinovata. Dar satisfactia adevarata este cand surprind sentimente pe care le exteriorizeaza un om. Nu sunt prea bun la scenarii, sunt mai mult fotograful din umbra, care nu denigreaza, ci doar imortalizeaza momentul la pachet cu trairile omului din imaginea surprinsa.
R : Daca ar fi sa poti alege, ce personalitate a lumii ti-ar placea sa fotografiezi ?
GVF : Simplu, Michelle Pfeiffer.
R : Si daca ar fi sa ai ocazia sa fotografiezi intr-o anumita locatie, care ar fi aceea?
GVF : Pfff. As merge in zonele cele mai putin cunoscute, locuri care se invecineaza cu zonele de notorietate, dar care spun adevarata poveste a zonei. Si ca sa va raspund cu ce-mi trece prin cap acum, as face un “Trash the dress” pe circuitul “Le mans”, cu tricicletele.
R : Ce crezi, reusita unei fotografii este asigurata de aparatura de calitate sau de simtul artistic, de talentul fotografului ?
GVF : Asigurata?! Nu sunt de mult in treaba asta cu fotografia, dar nu cred ca vreodata vei putea sa fii sigur de reusita unei sedinte foto sau a unui eveniment, gandindu-te ca esti un fotograf foarte bun sau ca ai aparatura foarte buna.
Insa pot sa spun ca se discuta foarte mult de aparatura si foarte putin de compozitie, de regulile compozitiei etc. Lucru care ma deranjeaza.
Ochiul conteaza mai mult decat aparatul, dar totusi avem nevoie de aparate care sa se descurce in situatiile in care ne bagam.
R : Totusi un procent din reusita unei fotografii este asigurat de aparatura utilizata. Ce contine rucsacul tau de fotograf ? Ce ti-ai mai dori in completare ?
GVF : Aici e jale!
850d Canon pe care tin un 17-50 Tamron de f 2,8
6d mk1 Canon pe care tin un 50mm de f 1,8
mai am un sigma 17-70 macro cu f 2,8-4
si un fd de 80-205 cu f 4,5 cu adaptor
Mai am si un blitz pe care oricat de mult ma straduiesc sa nu il folosesc,
adevarul este ca il cam folosesc!
Aaa… sunteti cumva de la “Surprize-surprize” sau de la “Fotografi la cheie” pentru ca mi-as dori tare mult un R5 de la Canon, un 35 cu 1,4 , un 50 cu 1,2 si un 85 cu 2, toate R-uri
A, si pentru ca sunt asa un baiat bun as vrea un 5d mk 4 cu un 70-200 cu f 2,8 pe el.
Si gata. Vreau si eu ce vrea toata lumea. Nu sunt pretentios.
R : Cam cat de mult crezi ca ar trebui procesata o fotografie ?
GVF : Realitatea este coplesitoare si deci suficienta.
Prin editare trebuie sa corectam greselile pe care le facem si sa imbunatatim un pic imaginea, pentru ca de multe ori fisierul brutnu arata asa de bine ca realitatea.
R : Daca ar fi sa câștigi un premiu in bani pentru fotografie, in ce ai investi bănuții ? In aparatura, in cursuri de perfecționare in arta fotografica sau într-o excursie din care sa revii cu cardurile pline de noi fotografii ?
GVF : Sotia mea va corecta acest text, fiind de meserie redactor, si deci n-am cum sa ascund raspunsul de ea, deci banii i-as da ei sa-si cumpere ceva frumos 🙂
R : Daca te-ai întoarce in timp, ce sfat ti-ai da ca si fotograf începător ?
GVF : Pai nu ar trebui sa ma intorc prea mult in timp, dar trebuie sa stiti ca nu regret nimic. Stresul primului eveniment, noptile nedormite fac parte din formarea mea. Nu m-as menaja cu vreun sfat.
R : Care este cea mai mare realizare a ta, in domeniul fotografiei ?
GVF : Deocamdata cea mai mare realizare este ca am reusit sa ma tin de fotografie.
Nu am realizari notabile, adica vreun premiu sau vreun material publicat in vreo revista. Mi-as dori, dar mai am pana acolo.
R : Strict din punctul de vedere al marii noastre pasiuni, fotografia, unde te vezi peste 5 ani ? Altfel spus, planuri de viitor ?
GVF : Sunt mai mult omul momentului. Nu prea ma imbat cu planuri de viitor.
Dar mi-ar placea sa ma pot numi raspicat, fotograf, peste 5 ani . Ar fi de ajuns pentru mine.
R : Ai avut vreo experienta neplacuta la o sedinta/tura foto ?
GVF : Experienta neplacuta: Am participat la o sedinta foto impreuna cu un videograf si acesta a gaurit cu fumigena rochia clientei.
A fost naspa…
R : Dar una hazlie ?
GVF : Experienta hazlie: Am fost la o nunta de rromi unde invitatii tot tindeau sa-mi dea 5 lei pe poza, crezand ca fotograful are obligatia sa fotografieze mirii, nasii si neamurile apropiate, nu si invitatii. Oamenii erau pregatiti cu bani pentru dedicatii la lautari si bani de poze.
Daca nu se poate da asta “pe post” mai am una
La una dintre nunti, nuntasii au uitat lautarul destinat pt obiceiuri, la biserica. Acesta neavand telefon, a venit singur pana la local.
R : Mai ai si un alt hobby ?
GFV : Merg cu rolota prin tara, cand am timp, construiesc diorame si obiecte artizanale din lemn.
R : Un gand pentru conasi ?
GVF : Pentru cei mai experimentati ca mine, va multumesc pentru implicarea de care dati dovada pe acest grup. Nu este de prisos. Pe mine personal ma ajuta. Iar pentru cei chiar mai putin experimentati decat mine: “Curaj!” si nu uitati: noi nu pictam, nu creem eseuri narative, noi fotografiem.
Daca doar noi suntem cei care ne intelegem fotografiile, inseamna ca am mers prea departe in zona artistica, iar daca fotografia, chiar daca e clara si bine expusa, nu transmite nimic, inseamna ca am gresit.
Mult succes!!!