Tableta Conasului cu Alexandru Nae

Astăzi suntem privilegiați să aflam cate ceva despre Alexandru Nae, un nume consacrat pe scena artei fotografice.

 R : Începem cu întrebarea clasică, cine ești tu ?

AN : Să începem scurt, sunt Alexandru Nae, fotograf profesionist, pensionar militar, tehnician foto laborator fotografie clasică la Universitatea Națională de Arte București. Am mai lucrat în Laboratoarele Cinema Buftea 9 ani și la Serviciul Criminalistic al Poliției Capitalei, Laboratorul foto-video, 25 de ani. Sunt tată de familie cu două fiice dintre care una căsătorită. Anul acesta aniversez 37 de ani de când sunt căsătorit. Aștept nepoței.



R : Fotografia – marea ta pasiune ? Cum ai început ?

AN : Într-adevăr fotografia este marea mea pasiune care timp de 41 de ani mi-a fost și profesie. Am început studiind fotografia în liceu, actualul Colegiu Tehnic Media, București, unde am avut norocul și privilegiul să fiu îndrumat pe acest drum de către un profesor de atelier care fusese fotograf încă din interbelic. Acolo studiam în principal tehnici cinematografice și ne pregăteam pentru meserii din acest domeniu: fotograf de platou, mecanic de cameră, operator prelucrarea peliculei, operator sunet și operator proiecționist.



 R : Ce îți place să fotografiezi ?

AN : Sfera mea de activitate se axează pe fotografia documentară și de reportaj. Mă relaxează fotografia de peisaj citadin, îmi face plăcere să fotografiez evenimente legate de Casa Regală a României și de activitățile studenților mei. Mai fotografiez arhitectură, în special legată de mănăstirile din România. Îmi mai place să realizez studii foto asupra unor subiecte, realizând serii de fotografii revenid asupra unui subiect chiar și mai mulți ani la rând. Un exemplu este studiul meu asupra fenomenului graffiti din București pe care îl fotografiez pe film, început acum doi ani și la care mai fotografiez încă, desigur după efectuarea de cercetări pentru găsirea desenelor.



R : Dacă ar fi să poți alege, ce personalitate a lumii ți-ar plăcea să fotografiezi ?

AN : Fără să mă gândesc prea mult mi-ar plăcea să-l fotografiez din nou pe Regele Charles al III-lea la Viscri. L-am fotografiat când era prinț la înmormântarea Regelui Mihai.

R : Și dacă ar fi să ai ocazia să fotografiezi într-o anumita locație, care ar fi aceea?

AN : Aceea ar fi interiorul Castelului Peleș unde, spre mâhnirea mea, nu am reușit încă să fotografiez din diverse motive.



R : Ce crezi, reușita unei fotografii este asigurată de aparatura de calitate sau de simțul artistic, de talentul fotografului ?

AN : Fără discuție reușita depinde în principal de fotograf. Aparatura doar ajută. Și ca să nu pară clișeu vreau să spun că la școală studenții mei au temă să fotografieze cu stenopă pe hârtie foto aflată întro cutie de cafea. Cu astfel de fotografii, unii dintre ei participă la expoziții internaționale de artă fotografică. Acum depinde de foarte multe situații dar fotograful e cel care decide ce aparatură să folosească pentru a obține rezultatul potrivit.



R : Totuși un procent din reușita unei fotografii este asigurat de aparatura utilizată. Ce contine rucsacul tău de fotograf ? Ce ti-ai mai dori în completare ?

AN : Pentru că fotografiez în principal reportaj și peisaje citadine, rucsacul meu conține un DSLR cu un obiectiv zoom, eventual un blitz. Mai nou, pentru fotografia de oraș mai car și un aparat pe film. La momentul actual nu îmi doresc nimic în completare, poate la un moment dat îmi voi schimba aparatul dar deocamdată nu simt nevoia.



R : Cam cât de mult crezi ca ar trebui procesata o fotografie ?

AN : Acum depinde, pentru cine se ocupă cu artă digitală cerul este limita. Eu proceses fișierele RAW în Lightroom atât cât să redea atmosfera din realitatea fotografiată.

R : Dacă ar fi să câștigi un premiu în bani pentru fotografie, în ce ai investi bănuții ? In aparatură, în cursuri de perfecționare în arta fotografică sau într-o excursie din care sa revii cu cardurile pline de noi fotografii ?

AN : Sigur voi merge în excursie. Perfecționare în arta fotografică mai fac pe gratis la Universitate, în aparatură, după cum spuneam, nu este încă necesar.



R : Dacă te-ai întoarce în timp, ce sfat ți-ai da ca și fotograf începător ?

AN : Sincer, după atâția ani de fotografie în care am trecut prin toate procesele tehnologice posibile și cele mai diverse situații de fotografiat, cred că sfatul cel mai bun ar fi să urmez același drum.

R : Strict din punctul de vedere al marii noastre pasiuni, fotografia, unde te vezi peste 5 ani ? Altfel spus, planuri de viitor ?

AN : Răpunsul este sigur, dacă mă țin puterile tot la UNArte. De cinci ani am descoperit și pasiunea împărtășirii cunoștințelor cu generația tânără interesată de fotografia analogică.



R : Ai avut vreo experiență neplăcută la o ședinta foto ?

AN : Experințe neplăcute nu prea am avut.

R : Dar una hazlie ?

AN : Hazliu era că la ședințele foto de la nunți trebuia să iau ginerelui telefonul din mână pentru că alceva mai bun nu avea de făcut decât să ghideze invitații la restaurant prin telefon în timp ce eu mă chinuiam să-l așez în poză.



R : Mai ai si un alt hobby ?

AN : A doua mea pasiune este istoria. Studiez destul de mult pe diferite căi și îmi place să îmi fac imagini mentale despre cum trăiau oamenii în trecut.



R : Un gând pentru conasi ?

AN : Pentru conași am un singur gând, să rămânem aceiași în continuare, uniți și iubitori de frumos.


One thought on “Tableta Conasului cu Alexandru Nae

Leave a Reply

0 Shares
Share via
Copy link