Tableta Conasului Constantin Simionica

 

R : Incepem cu intrebarea clasica, cine esti tu ?

CS : Un ardelean din Sălaj “aclimatizat” în Moldova, la Vaslui, pasionat de tehnologie și fotografie. Introvertit, puțin asocial, fotografia este modul meu preferat de a interacționa cu oamenii.



R : Fotografia – marea ta pasiune ? Cum ai inceput ?

CS : Dragoste pentru fotografie a început târziu, pe la 5o de”anișori” aproape din întâmplare. Nici nu mai țin minte care a fost motivul , dar am împrumutat de la un prieten un aparat foto de începator, o săpunieră cum erau ele numite . În același timp am primit o invitație pe una dintre primele rețele sociale dedicate fotografilor, fostul Google+, care era înca doar în teste la momentul acela. Google+ , de fapt comunitățile de fotografi de acolo mi-au schimbat viața si mi-au aprins pasiunea pentru fotografie. Cei câțiva ani cât a rezistat Google+ am avut ocazia sa cunosc foarte mulți fotografi cu care sunt prieten virtual si acum, de la care am avut și încă mai am foarte multe de învățat.



R : Ce iti place sa fotografiezi ?

CS : Genul meu preferat este fotografia de natură, în special cea macro și de peisaj, dar nu zic nu unui subiect interesant indiferent de gen.



R : Daca ar fi sa poti alege, ce personalitate a lumii ti-ar placea sa fotografiezi ?

CS : Întrebare foarte grea,mai ales ca fotografia de portret nu este una dintre preferatele mele deloc. Nu stiu daca aș fi atras sa fotografiez o personalitate anume neapărat, dar probabil mi-ar fi plăcut să îl pot fotografia pe Einstein.



R : Si daca ar fi sa ai ocazia sa fotografiezi intr-o anumita locatie, care ar fi aceea?

CS : Aș avea două locații preferate . Costa Rica pentru plante, insecte și păsări. Islanda pentru peisaj.



R : Ce crezi, reusita unei fotografii este asigurata de aparatura de calitate sau de simtul artistic, de talentul fotografului ?

CS : Mai degrabă de ambele. Procentajul diferă în funcție de tipul de fotografie. Fotografii de evenimente sportive de exemplu vor avea nevoie de cea mai bună aparatură posibilă pentru a reuși sa își facă treaba, alte genuri se pot face și cu aparate ceva mai ieftine. Dar cea mai importanta componenta este fotograful și talentul/simțul lui artistic.



R : Totusi un procent din reusita unei fotografii este asigurat de aparatura utilizata. Ce contine rucsacul tau de fotograf ? Ce ti-ai mai dori in completare ?

CS : Rucsacul meu conține un Nikon D7200, un obiectiv macro Tokina de 100mm f/2,8, un obiectiv Nikon 80-200mm f/2,8 și unul Nikon 12-24mm f/4. Deocamdata nu am planuri de completare a trusei mele foto, mai ales ca în ultimul timp am fotografiat din ce în ce mai puțin. Dar nu se știe niciodată…



R : Cam cat de mult crezi ca ar trebui procesata o fotografie ?

CS : Pe tema asta se poate scrie o carte cu foarte multe pagini și probabil tot nu ar fi suficient. Eu personal spun ca sunt mai degraba editor decât fotograf și fac parte din tabăra care crede că fotografia, fiind o artă, ar trebui sa lăsăm la latitudinea fiecăruia acest subiect. Eu personal îmi editez destul de mult fotografiile, folosesc chiar și AI atunci când cred ca este cazul dar întotdeauna voi specifica acest lucru atunci când îmi postez fotografia. Niciodata nu voi posta o imagine generată fara să specific foarte clar acest lucru. Cred ca este nevoie de onestitate în domeniu si ține de noi fotografii sa impunem acest lucru.



R : Daca ar fi sa câștigi un premiu in bani pentru fotografie, in ce ai investi bănuții ? In aparatura, in cursuri de perfecționare in arta fotografica sau într-o excursie din care sa revii cu cardurile pline de noi fotografii ?

CS : Nu particip la concursuri tocmai din cauza restricțiilor impuse la editare, dar daca facem un exercițiu de imaginație probabil că o parte din bani ar merge spre aparatură, dar majoritatea în excursii foto, fara discuție.



R : Daca te-ai întoarce in timp, ce sfat ti-ai da ca si fotograf începător ?

CS : Probabil m-as sfatui sa nu îmi fie frica de greseli și sa fac cât mai multe fotografii.



R : Care este cea mai mare realizare a ta, in domeniul fotografiei ?

CS : Nu aș putea spune că am realizări deosebite , cel puțin așa cum le judec eu. Am avut căteva expoziții de grup cu prietenii mei fotografi din Vaslui aici la muzeul local si o expoziție de grup la Complexul Muzeal Național “Moldova” de la Iași. De asemenea nu în ultimul rând participarea la expoziția foto “Povestea unei clipe” de la Salina Ocnele-Mari, organizată de Conacul fotografilor.



R : Strict din punctul de vedere al marii noastre pasiuni, fotografia, unde te vezi peste 5 ani ? Altfel spus, planuri de viitor ?

CS : Planuri de viitor… În primul rând să fiu sanătos si să fac fotografii din plăcere în continuare alaturi de prieteni.



R : Ai avut vreo experienta neplacuta la o sedinta/tura foto ?

CS : Experiențele neplăcute au fost în general puține și sper sa rămâna așa. Majoritatea lor au fost întâlniri cu câinii de stâna dar cu calm au fost rezolvate toate fara evenimente deosebite.



R : Dar una hazlie ?

CS : Cele amuzante sunt de obicei legate de prezența în locuri izolate sau mai puțin umblate. Sunt întrebat aproape întotdeauna de la ce ziar sunt, daca sunt de la tv sau de la silvic. De cele mai multe ori probabil nici nu sunt crezut când le spun că nu și că sunt acolo doar pentru fotografii.



R : Mai ai si un alt hobby ?

CS : Celălalt hobby al meu sunt calculatoarele. Depanat, montat și orice altceva este legat de ele, uneori în detrimentul fotografiei.



R : Un gand pentru conasi ?

CS : În primul rând le mulțumesc pentru răbdare. Să fie sanătoși și fericiți alături de cei dragi si sa se bucure de pasiunea care ne unește. Toate cele bune și La mulți ani!




One thought on “Tableta Conasului Constantin Simionica

  1. Frumoase, interesante și autentice aceste răspunsuri ale vasluianului din Ardeal! Mi-a plăcut și imediat, azi 16 decembrie o să-i dedic câteva fotografii rezultate din răspunsul dumnealui la câteva întrebări! Sărbători fericite!

Leave a Reply

0 Shares
Share via
Copy link