Astăzi……surpriză J
Cu toții îl stimăm, îl îndrăgim, îl respectăm. Eu îl și invidiez pentrui faptul că poate spune că a văzut toată lumea, fără să exagereze.
A publicat o serie de cărți pe care le-a ilustrat cu fotografii realizate de dumnealui și are o colecție impresionantă de fotografii ale statuilor ecvestre.
Așadar, astăzi îl scoatem la tablă pe domnul inginer electrotehnic Constantin Ciocan.
R : De ce fotografia ?
CC : Fotografia ne „vorbește” clar și adevărat, fără inexactități, despre trecut,în general și despre trecerea noastră în timp, prin lume.
R : Mai aveți și alt hobby ?
CC : Existența statuilor ecvestre și, în legătură cu ele, sculptorul și din ce motiv a ales un anume călăreț?
Nevoia de a ajunge să fotografiez statuile ecvestre m-a făcut să-mi dezvolt ca hobby călătoriile. În aceste condiții eu nu am mai fost într-un concediu în care să stau și să mă odihnesc (cum se spune să stau cu burta la soare) din 1984. Până să mă pensionez, mai ales din lipsă de timp, iar după tot timpul liber l-am dedicat călătoriilor.
Începând cu primul an de pensionar am făcut nenumărate călătorii în condiții extrem de modeste. Am început din anul 2000 (singurul an în care nu am fost angajat) astfel de călătorii. Condiții modeste înseamnă să dormi în tren sau în autobuz și să nu intri vreodată într-un restaurant. Prima astfel de călătorie am făcut-o în iulie 2000 când, cu bilet valabil 7 zile am călătorit, zi și noapte, cu autobuzul Greyhound (Ogarul cenușiu) prin SUA: Buffalo, Boston, Cambridge, Philadelphia, New York, Washington, Baltimore, Chicago, Indianapolis, Cincinnati, Cleveland, Pittsburg.
În 2007 am revenit și am efectuat o călătorie de 31 zile, în care am călătorit de la Atlantic la Pacific (din Quebec la San Diego și de la Orlando la Vancouver și Victoria. Doar 28 nopți am dormit în mers, alte 3 le-am dormit la fiica mea în Canada. În octombrie-noiembrie 2022 am călătorit ultima dată prin SUA-Canada și, iar, am folosit câteva zile și nopți autobuzul Greyhound.
Am făcut călătorii asemănătoare și în Europa, dar m-am deplasat cu trenul. Cu tichete Interrail PASS, valabile câte o lună, am călătorit de 3 ori. De fiecare dată câte 28 nopți le-am dormit, în mișcare, în tren și 3 la feciorul meu din Paris. În una din acele călătorii am fost de la București la Lisabona și de la Siracuza la Narvik. Călătorii de 15 zile, 10 zile, 3-7 zile (chiar și în ultimii 4 ani) am făcut multe și astfel am ajuns în nenumărate orașe din toate țările și principatele continentului Europa. Este suficient să vă precizez că, în Europa și pe alte 3 continente, am fotografiat statui ecvestre sau cu motive ecvestre într-un număr de 434 orașe din 55 țări. Am fost și prin țări în care încă nu am găsit asemenea sculpturi.
Bilanțul, pentru călătoriile din Europa și SUA, referitor la numărul de statui, statuete în muzee și monumente care au și bazo-reliefuri cu motive ecvestre este:
Europa – 42 țări – 382 orașe – 1.155 statui, inclusiv cu bazo-reliefuri,
SUA 28 orașe – 164 statui, inclusiv cu bazo-reliefuri,
Alte continente 12 țări – 24 orașe – 60 statui, inclusiv cu bazo-reliefuri.
R : Ce va place să fotografiați ?
CC : În afară de statui ecvestre, exemple de arhitectură și construcții remarcabile (catedrale, castele, primării, poduri), peisaje care-mi încântă ochiul.
R : Ce aparat / obiectiv aveți și ce v – ați dori să aveți ?
CC : Am avut, cu film, Smena 1 (din 1958), Nikon (din 1994), apoi din 2005 digitale: Nikon Coolpix, DSLR Nikon 5300, Sony DSC-HX300, Fuji X-T30 cu 3 obiective, acum folosesc (pe motiv de comoditate) doar RICOH GR III și SONY RX100 VII, plus GOPRO.
R : Credeți că aparatura din dotare face fotografia sau experiența și simțul dumneavoastra artistic?
CC : Sigur în prim plan se situează persoana – operatorul și apoi echipamentele din dotare. Normal că atunci când cei doi factori se completează rezultatul este ARTĂ. Apreciez că în grupul „La conacul fotografilor” sunt mai multe persoane, doamne și domni, care chiar reușesc să producă adevărate „picturi”!
R : Cât la sută considerați că trebuie prelucrată o fotografie?
CC : Nu știu să dau un răspuns profesional! Eu, cu mijloacele de care dispun, fac prelucrare până când mi se pare că fotografia este mai luminoasă și culorile mai clare.
R : Dacă ar fi să câștigati un premiu în bani pentru fotografie, în ce ati investi bănuții? În aparatura, în cursuri de perfecționare în arta fotografică sau într-o excursie din care să reveniți cu cardurile pline de noi fotografii?
CC : Cel mai bine ar fi să-i investesc în perfecționarea cunoștințelor și deprinderilor mele în reglarea aparatului foto, precum și în obținerea de programe adecvate pentru prelucrarea fotografiilor anterioare și viitoare.
R : Dacă v-ati întoarce în timp, ce sfat v – ati da ca și fotograf începător?
CC : Mi-aș spune: Costică nu-i suficient să apeși pe buton și să faci fotografii! Dacă, în timpul liber vrei să faci această activitate, trebuie să dedici mai mult timp pentru studiul aparatului de fotografiat, cu mecanismele și reglajele lui și să te ocupi serios de cunoașterea teoriei luminii și culorilor.
R : Un gând pentru conași.
CC : Să continue și să se îmbunătățească relațiile de prietenie și respect din cadrul grupului, inclusiv prin întâlnirile periodice în locuri potrivite din țară.
Socotesc foarte utile acțiunile de organizare de Expoziții pe diferite teme. Poate ar fi potrivit să încercăm să organizăm unele Expoziții și cu prilejul aniversării unor momente deosebite din Istoria Țării (Unirea Principatelor, Unirea din 1918, Mărăști – Mărășești – Oituz, pe urmele unor mari personalități ale românilor și altele). Pentru acestea trebuie să se ia legătura cu organele de conducere a localităților pentru care s-ar organiza expoziția.
Să căutăm modalități de realizare programată a unor schimburi de experiență pe diferite teme. Spre exemplu: câte un conaș, maestru într-un tip de fotografie (macro, strada, peisaj, portret, sport-mișcare ș.a.), să „țină pagina conacului” câte o săptămână. Se stabilește, săptămânal conașul și tema, iar acesta zilnic, la o anume oră postează una sau 2-5 foto și prezintă o serie de informații legate de reglaje ale aparatului și eventual de prelucrări efectuate (inclusiv programul).
Vă doresc SĂNĂTATE și SUCCES!
R : Multumim frumos !
Azi 9.02.2025, revăd aceste pagini ale Revistei Conacului și vă mulțumesc mult pentru prezentare și cuvintele frumoase spuse! În același timp, cu mulțumiri, vă transmit, în această zi aniversară. urări de sănătate și să aveți parte numai de bucurii în marea familie, cu copii și nepoți.