R : Ne-ar face mare plăcere să ne spui câte ceva despre omul Levi Bagy.
LB : Bună tuturor, si salut pe această cale, toți conașii ! Numele meu este Levente Bagy, dar toată lumea, de mic, imi spune Levi. Am 51 de ani, și de profesie sunt inginer mecanic, lucrez în domeniul producției de energie electrică, la Termocentrala Iernut.
Sunt căsătorit de 29 de ani cu frumoasa mea soție Mildy (o știți de la întâlnirile conacului ),și împreună avem un fiu , în vârstă de 25 de ani Erik, care se ocupă și el de fotografie, fiind specializat în fotografia de eveniment.
R : Să trecem la fotograful Levi Bagy. Când ai decoperit fotografia? Cu ce aparat ai inceput, ce utilizezi acum, poate ce ți-ai mai dori ?
LB : Primele tentative de a face fotografie au fost prin 2004, când au apărut aparatele foto digitale, și atunci am cumpărat și eu o ”săpunieră” pentru fotografiile de familie. Am folosit aparatul timp de 4 ani , dar ocazional, la evenimente în familie și în vacanțe, apoi, în 2010, am achiziționat un aparat Nikon bridge, și de la peisaje, flori, insecte, am trecut la portrete și coafuri realizate clientelor din salonul soției. În 2012 am trecut la DSLR (Nikon D3100) și au apărut primele solicitări pentru fotografia de eveniment, așa că am intrat în hora aceasta (încă mai joc și acum). Am făcut și niște cursuri de fotografie pentru perfecționare, apoi am tot investit în aparatură, obiective, lumini, etc. Momentan folosesc un aparat mirrorless Nikon Z6-2, și bătrânul D750, și 6 obiective.
Ce mi-as mai dori ? Poate un Nikon Z8 L-am testat recent și am fost plăcut surprins de performanțele acestuia.
R : Ai investit mult pentru această pasiune ?
LB : De investit am investit foarte mult, pentru că la fotografia de eveniment sunt pretenții, și pentru a ajunge la rezultatul final e nevoie și de aparatură performantă. La un moment dat aveam 3 aparate DSLR, 12 obiective, 6 blițuri, lămpi cu LED-uri, și multe alte accesorii mărunte. Pentru partea de editare, PC+monitor performant, laptop, licențe de software.
R : Ai un fotograf preferat , un model ?
LB : Desi am fotografiat foarte multe evenimente, nu mă consider un fotograf de acest tip. Pe mine m-a atras foarte mult natura și fotografia de peisaj, iar aici un fotograf preferat este Jenő Major De peste hotare ar fi Piotr Skrzypiec. Preferatul din domeniul fotografiei de eveniment este Alexander Lupașcu – fotograful anului în 2023 (în acest domeniu).
R : Am tras cu ochiul în profilul tău și am văzut fotografii în care ai surprins moment placute din natură, dar și din mijlocul străzii, am văzut și portrete foarte frumos realizate. Totu și preferi un anume gen de fotografie , sau fotografia ca un tot unitar?
LB : De-a lungul timpului am încercat să experimentez mai multe genuri de fotografie, unele fiind în urma unor solicitări de la clienți, altele ca o provocare, sau din curiozitatea de a testa dacă pot face și altceva. Totuși genul preferat rămâne fotografia de peisaj, dar continui să fac si evenimente și portrete.
R : Dar ce crezi, pentru realizarea unei fotografii “de top”, ca ar conta în proporția cea mai mare : aparatul utilizat, obiectivul sau priceperea fotografului în a alege locul, momentul, setarile potrivite ale aparatului…..?
LB : Eu zic , că toate astea contează. Trebuie să știi să alegi locul , momentul, dar contează și aparatul, obiectivul și setările potrivite pentru situația dată, pentru că degeaba ți se ivește momentul – ocazia unică, dacă nu ai obiectivul potrivit și nu ai setările corecte. La ieșirile în locațiile unde imi propun să fotografiez, mereu verific condițiile meteo, ora răsăritului-apusului în acel loc, studiez hărți, deci e nevoie de puțină documentare, și apoi și de puțin noroc pentru a prinde condițiile bune pentru fotografie.
R : Levi, ești fotograful care respectă cu strictețe acele reguli ale fotografiei despre care se tot vorbește?
LB : Cu strictețe nu, nu respect acele reguli. Pe cât posibil țin cont de ele.
R : Cred ca nu există fotograf care săa nu utilizeze și un program de prelucrare. Ce astfel de program recomanzi ?
LB : Da, un fotograf are nevoie și de un program de prelucrare, pentru a aduce fotografia la forma finală, așa cum a imaginat acel cadru. Eu de la început am folosit doar Lightroom, este programul cu care m-am acomodat-învățat, și imi satisface cerințele pentru a scoate un rezultat pe placul meu înprimul rând. Știu că foarte mulți fotografi folosesc PS (photoshop), dar eu nu m-am putut acomoda cu acest program .
R : Peisajele tale sunt…de poveste. Totuși care este locul pe care l-ai fotografiat și te-a fascinat cel mai mult și de ce ?
Lb : De-a lungul anilor am umblat mult, dar totuși locul preferat și fotografiat cel mai mult este în Apuseni, la Dumești ( mulți conași știu de ce). Acest loc este magic, mai ales la ora răsăritului, cu dealurile cu mesteceni, și căsuțele din lemn cu acoperiș de paie, cu sunetul talangelor de la văcuțele care pasc, și dacă mai ai parte și de ceață, ai toate ingredientele pentru niștef otografii memorabile.
Mai am un loc preferat acasă la mine, la Luduș, pe malul Mureșului, unde am surprins multe, foarte multe apusuri frumoase.
R : Dar un loc în care pur și simplu nu ți-a venit să scoți aparatul din geantă ?
LB : Un așa loc încă nu am întâlnit, mereu unde am fost am încercat să văd, să gasesc frumosul,și apoi să fac și câteva fotografii.
R : Din punctul tău de vedere, care este diferența dintre o fotografie de peisaj reușită și una banală?
LB : De cele mai multe ori, diferența dintre o fotografie de peisaj reusită și una banală nu o face aparatul foto sau obiectivul utilizat, ci de momentul ales de fotograf pentru a surprinde imaginea. De exemplu un peisaj fotografiat la ora amiezii, diferă foarte mult de fotografia făcută aceluiași loc, la ora răsăritului sau apusului.
R : Se pot obține fotografii de peisaj foarte reușite fără a investi o avere în aparatură? Altfel spus, există trucuri simple care pot avea un impact major în reușita fotografiei de peisaj?
LB : Da, cu siguranță se pot obține fotografii de peisaj reușite și fără o aparatură scumpă, iar trucuri simple sunt, cum spuneam, alegerea momentului, alegerea unei compoziții bune, o focalizare corectă, menținerea dreaptă a liniei orizontului și folosirea mai multor perspective pentru diverse unghiuri de fotografiere.
R : Fotografiile tale au fost preluate de diverse reviste sau reclame ?
LB : În ultimii ani fotografiile mele au fost preluate de mai multe publicații din județele Mureș, Cluj, Alba și Hunedoara. Aproape la fiecare ieșire în zona Apusenilor, fotografiile realizate, postate în primăf ază pe conturile mele, sunt preluate apoi, de mai multe publicații.
R : Ești si un foarte bun fotograf de evenimente. Ce trebuie să aibă în vedere un client atunci când alege un fotograf pentru evenimentul său?
LB : Este important să aleagă un fotograf în al cărui stil să se regăsească. Fotograful să aibă experiență în fotografia de eveniment, și al cărui profesionalism și aparatură de calitate, sunt elementele care oferă încredere, că rezultatul final, va fi cel așteptat. Un alt aspect este stabilirea unei întâlniri unde se poate prezenta un portofoliu care reprezintă experiența fotografului și se pot discuta detalii referitoare la predarea și păstrarea amintirilor.
Alegerea unuif otograf de evenimente ține și de buget: costul pentru un fotograf de evenimente experimentat, care livrează imagini de o calitate superioară poate părea scump și nefondat pentru necunoscători. Ceea ce nu știu mulți, este munca ce se ascunde în spatele produsului final, care nu constă doar în fotografierea evenimentului, ci și editarea profesionistă a imaginilor, investiții în aparatura de editare, de back-up și stocare, precum si participarea la cursuri de specializare, pentru a putea oferi cea mai bună calitate a experientei fotografice.
R : Din punctul de vedere al artistului fotograf, la ce gen de evenimente te simţi mai liber şi creativ? Comunici uşor cu clienţii?
LB : Genul de fotografie de eveniment, unde mă simt în largul meu, sunt majoratele. Poate și din cauza faptului că primul meu eveniment a fost un majorat, și totul a decurs foarte bine. Acest gen mi-a rămas mai apropiat. Comunicarea este ușoară din punctul meu de vedere, iar la ședințele foto de majorat (și altele), las persoanele fotografiate să se exprime în stilul lor, să își arate personalitatea , nu folosesc poziții ”șablon” .
La nunți e mai complicat puțin, pentru că totul este contra cronometru, mirii nu sunt mereu relaxați, și de aceea la întâlnirile cu ei, le propun o sedință foto de după nuntă (Trash the dress), unde se poate merge într-o locație frumoasă, pentru a realiza amintiri de neuitat.
R : Sunt lucruri pe care clientul trebuie să le ceară explicit fotografului sau trebuie lăsat totul în seama fotografului?
LB : Este bine ca să existe o comunicare cu privire la viziunea și dorințele clientului, să existe o discuție privind momentele importante ce se doresc a fi fotografiate, iar fotograful profesionist trebuie să fie atent la ce se întâmplă în jurullui, să fie activ, să nu aștepte să fie anunțat să facă anumite cadre. De asemenea, fotograful trebuie să știe momentele importante ale unui eveniment (de exemplu la o slujbă religioasă, sau la o cununie), așa că va ști să surprindă cadrele cele mai importante de la acestea.
R : Cu ce materiale rămâne clientul de la fotograf după eveniment. Ce opţiuni are?
LB : Depinde de eveniment : la majorate, de exemplu, fotografiile se predau prin link on-line, sau pe stick; la nunți – botezuri, materialele se predau pe stick in cutie personalizată și căteva fotografii tipărite. Există și varianta albumelor imprimate, tip fotocarte de diferite dimensiuni, lucru pe care îl recomandăm clienților.
R : Ai un eveniment la care ai participat şi care s-a detaşat de celelalte din punctul de vedere al fotografului? Ce a fost diferit?
LB : Da, a fost o nuntă lângă Pitești , într-o locație superbă, cu o pereche de miri extraordinari, foarte energici și nonconformiști. Au ieșit niște cadre memorabile datorită mirilor, care s-au implicat și chiar au ținut să aibă fotografii frumoase.
R : Ai vreo amintire neplacută de la vreun eveniment pe care l-ai fotografiat ?
LB : Din fericire nu am amintiri neplăcute de la evenimente, și nici nu-mi doresc pe viitor
R : Dar una amuzantă ?
LB : O amintire care nu e chiar amuzantă, e de la o ședință foto pentru poze de promoții, unde eram cu 2 fete la Cheile Aiudului, la Castelul Templul Cavalerilor, și in timp ce făceam fotografii cu una din ele, cealaltă a cerut cheile de la mașină să își ia niște lucruri de acolo, și aud la un moment dat ca striga după mine: ”Levi e bai , cred ca am închis cheile în mașină ” . Și așa a fost , am rămas cu cheile blocate în mașină, iar fetele, au început să se certe. Eu am sunat un prieten, l-am rugat să meargă la mine, să ia cheia de rezerva și să o aducă. Când fetele au văzut că s-a rezolvat problema, s-au calmat și am continuat ședința foto
R : Știu că fiul tău ți-a urmat cariera și esti foarte mîndru de el. Faceți echipă la evenmente sau fiecare este cu stilul său ?
LB : Da, într-adevăr fiul meu Erik, se ocupă cu fotografia, și sunt mândru de realizările lui.Deși a terminat Facultatea de litere, specializarea Engleză – Japoneză, încă din ultimii ani de liceu a fost atras de fotografia de eveniment și a început mai serios, imediat după împlinirea vîrstei de 18 ani. În prezent, se ocupă doar cu fotografia de eveniment, unde s-a perfecționat și a ajuns un fotograf bine cotat. Este încris pe platforma Fotografi – cameramani.ro, unde are prezentat un portofoliu bogat, și are foarte multe premii obținute, în special cu fotografii de nuntă.
La evenimente mai complexe, gen nuntă, facem echipă, iar la celelalte evenimente fiecare cu clienții lui.
R : Ce sfaturi le-ai putea da fotografilor aflați la început de drum?
LB : Și în fotografie există o perioadă de acomodare, de învățare, de progres, și lucrurile pot părea mai grele la început, și aș sfătui pe cei la început de drum, ca în primul rând să nu achiziționeze aparatură scumpă, este mai ok o camera de buget, cu care să se fotografieze cât mai des posibil, să învețe setările camerei, să învețe regulile de fotografiat, și să nu le fie frică să experimenteze.
R : Planuri de viitor ?
LB : În primul rând îmi doresc să fiu sănătos, să am timp mai mult pentru fotografiat, să ajung în cât mai multe locuri frumoase, unde să am posibilitatea de a realiza fotografii bune. La fotografia de eveniment unde fac echipă cu fiul meu, la nunți, să reușim să mulțumim clienții noștrii, prin realizarea unor fotografii la care să se uite cu bucurie peste timp.
De asemenea, săparticip și la expoziții, și să pot realiza un asemenea eveniment și înorașul meu, Luduș.
R : Un gând pentru cititorii nosștri ?
LB : Salut toți conașii și le doresc multă sănătate, lumina bună, și realizarea unor fotografii de care să fie mândri. Apreciez calitatea tot mai bună a fotografiilor de pe conac, și multe dintre ele sunt o sursă de inspirație. Vă îmbrățișez, și aștept să ne revedem !