Fotografia wildlife în inima Deltei Dunării cu Mircea Negulescu

    Bine ați venit într-un colț de lume unde timpul pare că stă în loc, iar natura își spune povestea în șoapte de apă și bătăi de aripi. Suntem în Delta Dunării, un paradis sălbatic aflat la granița dintre pământ și apă, unde fiecare răsărit aduce o nouă poveste de viață. Aici, între stufărișuri nesfârșite, canale liniștite și ceruri brăzdate de siluete grațioase, fotografia wildlife devine o adevărată artă a răbdării, a pasiunii și a conexiunii profunde cu natura.

   În acest interviu, pătrundem alături de Mircea Negulescu în universul spectaculos al fotografiei de natură sălbatică, cu toate provocările, bucuriile și revelațiile ei. Vom descoperi cum e să urmărești pelicanii în zbor, sau să aștepți ore în șir momentul perfect în care un vultur coboară în zbor planat. Totul, în peisajul unic și viu al Deltei Dunării – un loc unde fiecare cadru devine o poveste.


     Cum ai dezvoltat pasiunea pentru genul de fotografie wildlife?

1.Instinctul pentru fotografia de wildlife a fost generat de o serie de experiențe personale care au avut la baza calotoriile din mijlocul naturii. Fiind aclimatizat la Tulcea (la porțile Deltei Dunării) s-a întâmplat totuși de mic să mă zbengui într-un mediu cât se poate de natural. Copilăria petrecând-o undeva pe Valea Prahovei și fiind obișnuit cu plimbările pe munte. Declicul acestui hobby s-a petrecut și datorita Marianei care punandu-mi în mana un apparat foto (Nikon D 3100), a stârnit apetitul pentru a surprinde frumusețile naturii.


    La ce gen de provocare este supus fotograful de wildlife?

2.O provocare foarte importanta pentru un fotograf de wildlife este momentul în care ieșind în natura sa nu te mai simți stingher în preajma a tot ceea ce te înconjoară. O pasare care întâmplător canta în preajma ta, un animal care te surprinde trecând prin fata ta venind de nicaeri, sau pur și simplu o silueta în lumina încă difuza a unui răsărit.Intru-un cuvânt bucuria de a te afla în mijlocul naturii, la șes, la munte, în delta …


    Ce sfaturi ai pentru un pasionat de fotografie, aflat la inceput de drum?

3. Primul sfat și cel mai important este să iubească natura și tot ceea ce-i oferă aceasta. Al doilea sfat ar fi să exerseze în continuu. Indiferent de performantele echipamentului pe care îl are, să fie stăpân pe regulile de baza ale compoziției din fotografie, până în momentul în care își vă permite să le încalce. Și al treilea sfat, dar nu și ultimul ar fi să fie răbdător cu tot ceea ce iți poate oferi natura (mult sau puțin). În final aceasta din urma rasplatindu-te la rândul ei, cu mult peste așteptările tale.


   Ce echipament foto recomanzi?

4. Daca nu intenționează să-și vanda vreun organ, că începător este recomandat un DSLR crop SH și un teleobiectiv secondhand alaturi de un trepied. Dar nu în ultimul rand, să fie cât mai dibaci în a stăpâni setările aparatului oricare ar fi aceala.


   Cat de importanta este compozitia, estetica in fotografia wildlife?

5.Compoziția și estetica este foarte importanta în fotografia de wildlife așa cum am precizat și mai înainte. Plecând de la subiect (nu ai un subiect nu pui aparatul la ochi), lumina și fundalul în cele din urma, trebuie să reprezinte un tot unitar, în așa fel încât rezultatul să fie o poveste cât o mie de cuvinte.


   Ce tebuie stiut cand iesi in teren, de ce trebuie tinut cont?

6.Animalele și pasările sânt imprevizibile în comportament. Ca fotograf începător mai întăi trebuie să fi curios. Să exersezi observarea animalelor și al pasărilor în teren. Iar ulterior daca realizezi că acest tip de fotografie de definește, să aprofundezi de la caz la caz urmărind tutoriale și chiar citind lucrări de specialitate.


     Exista etica in acest gen de fotografie?

7.Etica în fotografia de wildlife reprezintă un mod prin care nu facem decât să promovam tot ceea ce este mai frumos din punct de vedere existențial pentru noi și semenii nostrii indiferent de vârstă. Doar daca nu vom abdica de la acest principiu, vom putea să conservam natura cu tot ce ne oferă mai frumos și interesant, pentru multe generații de acum încolo.


     (Răbdare și perseverență): Fotografia wildlife necesită multă răbdare. Puteți împărtăși o experiență în care perseverența v-a adus o fotografie memorabilă?

8.Atât timp cât imaginile noastre (multe sau puține) atrag privirile unor cunoscători și nu numai, înseamnă că am fost suficient de perseverenți și răbdători în a spune o poveste. Dar fiecare poveste are un lung sir de situații în care ai fost nevoit să petreci multe ore de stat la panda, camuflat, de ore nedormite pentru a te trezi înainte de răsărit, de călătorii care nu în tot deauna au fost și încununate de succes.

    Cât de mult editați fotografiile wildlife și care sunt aspectele cheie pe care le urmăriți în procesul de post-procesare? Există greșeli comune pe care începătorii ar trebui să le evite?

9.Editarea în fotografie în general este că timbrul pe scrisoare. Dar editarea nu înseamnă exagerare. Ca și în viață, tot ce-i mult nu-i bun. Editarea în fotografia de wildlife trebuie să fie cât se poate de discreta. Să nu deranjeze prin exgerari privitorii. Aspectul artistic în fotografia de wildlife trebuie să fie cât mai apropiat de realitate în așa fel încât în afara de încadrare și orizontalitate restul ajustărilor să fie aproape imperceptibile.


     (Învățare continuă): Cum continuați să învățați și să vă îmbunătățiți abilitățile în fotografia wildlife? Există resurse (cărți, site-uri, alți fotografi) pe care le recomandați?

10.Cei pasionați de fotografie în general învață în mod continuu. Tehnologia ne împinge de la spate fară să vrem. Cărțile, blogurile, social media sânt câteva modalități de studiu. Dar și inspirandu-ne de la alti fotoigrafi (furând meserie cate odată) nu este chiar o rușine. Că vorba aceea: “Învățați, învățați, învățați,” chiar daca aparține unui sinistru personaj al istoriei este cât se poate de valabila și astăzi.


       Stiu ca organizezi si ture foto in delta Dunarii, anul acesta cand are loc si care este programul?

   Da, este adevarat, in luna Mai vom merge la Mila 23 alaturi de membrii grupului de fotografie La Conacul Fotografilor si programul va fi urmatorul:

4 ZILE si 3 NOPTI la Mila 23 ;
15.05.2025 – 18.05.2025;
Evenimentul se desfasoara in conditiile participarii a minim 6 persoane, maxim 8 persoane ;
Ora de întalnire la Tulcea ora 14 – Înbarcare ora 14:30 ;
Ziua 1 : Trasfer la Mila 23 si cina ;
Ziua 2 : Rasarit / plimbat – mic dejun, pranz – pilmbat/apus, cina ;
Ziua 3 : Identica cu ziua 2 dar pe alte trasee ;
Ziua 4 : Mic dejun, transfer la Tulcea ;
Nu sant incluse in pret : Taxa Arbdd care se poate achita on line, si Taxa Parcare de 25 lei pe zi,
Pe perioada transferurilor si la dus si la intors se poate fotografia ;
Pentru cei interesati se asigura si indrumare foto/editare;
Pretul per persoana este de 1800 lei ;
Daca cineva doreste sa stea singur in camera, pretul este de 2100 lei ;
Prioritate la inscriere/participare au conasii activi ai grupului, in cazul in care vom fi coplesiti de solicitari;
DE RETINUT:
AVEM LA DIPOZITIE ȘI ALTE 2 (DOUA) PERIOADE :
– 22.05.2025 – 25.05.2025;
– 29.05.2025 – 01.06.2025;
Pentru informatii suplimentare, nu ezitati sa contactati Fam. Negulescu la telefon 0745148858

Un articol de: Bajan Sorin

Leave a Reply

0 Shares
Share via
Copy link