Selectați pagina

Fotografia a făcut din mine un alt om

Fotografia a făcut din mine un alt om

Stiam atat de multe…….si de fapt atat de putine lucruri despre Ciprian Hiticas…..

Rep. : Ne-ar face mare placere sa ne spui cate ceva despre omul Ciprian Hiticas. 

   C.H. : Atunci sa începem cu începutul. Ciprian a fost numele primit in urmă cu 34 de ani, născut in Timișoara dar crescut in cel mai vestic oraș, Sannicolau-Mare. Am studiat Ingineria și Protecția mediului, dar din păcate nu am profesat nicio secundă, decat cele făcute in facultate.

 Inca de mic am fost atras de arta frumosului, fiind dansator intr-un ansamblu profesionist de muzică populară sârbescă; aproape 17 ani de dans si muzică, timp in care am avut bucuria de a vizita foarte multe țări din Europa, iar in lung și lat, România. Dar la vârsta de 26 de ani, am decis sa las totul in spate si sa imi caut un viitor mai bun peste graniță. Asa ca am ajuns in Austria, mai exact Klagenfurt am Wörtersee, un oraș splendid situat într-o zona foarte frumoasă cu acces la doua granițe importante, Italia si Slovenia..

1 10 resize

          Timpul a trecut și uite așa am devenit soț, tată iar recent tată la pătrat; am doi feciori frumoși și o soție desprinsă din povești. Mai pe scurt, sunt mândru de realizările mele!

1 11 resize

 

Rep. : Acum sa trecem la fotograful Ciprian Hiticas. Cand ai decoperit fotografia? Cu ce aparat ai inceput, ce utilizezi acum, poate ce ti-ai mai dori ?

C.H. : Fotograful, ce frumos sună. Dacă imi spunea cineva asta cu 3 ani in urmă, probabil râdeam.. Eu fiind orb de un ochi, nu m-am gândit ca voi fi numit vreodată așa, chiar dacă mi-a plăcut de mic această artă, imi era pur și simplu greu sa cred ca voi ajunge sa fac fotografie.

1 3 resize

 

           Primul meu aparat a fost un Nikon D3300 cu obiectiv de kit 18- 55mm, pe care încă il mai am si il mai folosesc din când in când; este aparatul meu de suflet. Dar in Iulie 2019 am decis sa fac un upgrade, achiziționând un Nikon D750; nu trecuse mult timp si cu toate ca imi plăcea foarte mult ce țin in mână, am investit intr-un alt aparat, de data aceasta mirrorless si anume, Nikon z6 cu obiectiv de kit 24 70mm F4.. 750-u lăsându-l în patronatul unui conaș tare drag mie. Din geantă nu-mi lipsește Nikkor 70 300mm ED Vr si nici Nikkor 60mm Micro, dar sunt cu ochiul pe un Nikkor 200 500mm, deoarece ma atrage foarte mult ramura de wildlife; dar toate la rândul lor.

1 2 resize

 

Rep. : Ai investit mult pentru aceasta pasiune ?

C.H. : Investiția pot spune ca e una mai puțin semnificativă, deoarece beneficiile aduse de această pasiune sunt nemărginite, fotografia a făcut din mine un alt om, un om mai calculat, mai vigilent, mai sensibil dar si mai strict in același timp.

1 7 resize

 

Rep. : Ai un fotograf preferat , un model ?

C.H. : Da, fotograful meu preferat si cel pe care am încercat foarte mult sa il copiez este Anton Calpagiu. Fiind adeptul peisajelor frumoase, dar si un foarte bun Astrofotograf, imi place foarte mult cum pune in valoare lumina si, la urma urmei, cu lumina ne jucam pentru a aduce frumosul in ochii noștri.

1 14 resize

 

 Rep. : Am tras cu ochiul in profilul tau si am vazut fotografii in care ai surprins momente placute din natura, dar si din mijlocul strazii, am vazut si portrete foarte frumos realizate. Totusi preferi un anume gen de fotografie ,sau fotografia ca un tot unitar?

          C.H. : Fotografia in general ma atrage foarte mult, aproape orice fac se leagă cu fotografia, gândurile in general sunt spre fotografie, setări, locații etc, dar genul preferat rămâne Astrofotografia. Faptul ca putem face “instantanee” cerului înstelat; mi se pare fascinant, sa vezi dincolo de bariere doar cu ajutorul unui aparat foto, este un sentiment de nedescris.  Am visat de mic sa pot face asta si se pare ca am reușit !

Rep. : Dar ce crezi, pentru realizarea unei fotografii “de top”, ce ar conta in proportia cea mai mare : aparatul utilizat, obiectivul sau priceperea fotografului in a alege locul, momentul, setarile potrivite ale aparatului…..?

C.H. : Educația cred ca este cea mai importantă sculă. Intr – adevar, e nevoie si de o aparatură care sa-ti permită un control 100% al luminii, dar daca e lipsă de informație, automat calitatea fotografiei scade drastic! Și-ar mai fi si nevoie uneori de puțin noroc.

1 6 resize

 Rep. : Din punctul tau de vedere, ce anume face o fotografie sa fie “de top’ ?

C.H. : O compoziție frumoasa împreună cu o expunere corectă va fi mereu TOP.

1 5 resize

 

Rep. : Ciprian, esti fotograful care respecta cu strictete acele reguli ale fotografiei despre care se tot vorbeste?

CH. : Vorbim de fotografie, unde e nevoie să-ți pui imaginația la contribuție, așa dar, nu ! Dar le respect atunci când consider ca este nevoie si ajută la obținerea unui cadru mai bun.

1 13 resize

 Rep. : Cred ca nu exista fotograf care sa nu utilizeze si un program de prelucrare. Ce astfel de program recomanzi ?

 C.H. : In general editez in Photoshop, dar si in Lightroom uneori, depinde de caz. Dar indemnul meu ar fi spre Photoshop, chiar daca este mai dificil, este un program care te ajută enorm.

1 4 resize

 Rep. : Traiesti in  Austria. Cum este privita arta fotografica in aceasta tara?

C.H. : Austriecii sunt oameni foarte culți, si greu de impresionat, dar cand e vorba de fotografie sunt foarte deschiși, le place frumosul, iar până acum nu am dezamăgit. Primele mele fotografi puse in ramă si vândute au fost catre austrieci .

1 12

 

Rep. : Ce proiecte legate de fotografie ai pentru perioada urmatoare ?

          C.H. : Ultimul an l-am petrecut in explorarea zonei din jurul meu; locuiesc foarte aproape de Slovenia si Italia, iar ca proiect, mi-am propus sa arăt doritorilor de frumos ceea ce vad eu aproape in fiecare zi. Așadar ture foto in 3 țări si 4 zile e numele proiectului.

1 8 resize

 Rep. : Cateva ganduri pentru Conasi ?

C.H. : De cate ori aveți ocazia, ieșiți și vă bucurați de frumosul ce va înconjoară; ca e o insectă sau o floare, sau ca ești in drum spre mare, nu contează; fiți fericiți că asta e sănătate pură! Numa bine, rău la nimeni!

 Ciprian, mult succes cu “Ture foto in 3 tari si 4 zile”, te asteptam cu noutati despre acest proiect !

 

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!