Selectați pagina

E un sentiment foarte placut sa gasesti ceea ce cauti!

E un sentiment foarte placut sa gasesti ceea ce cauti!

Uneori, o fotografie poate sa ne transmita mai mult decat am crede. Adrian Tudose este unul dintre fotografii ale caror fotografii fac mai mult decat o mie de cuvinte.

8 resize

Rep: Povesteste-ne putin despre pasiunea ta pentru fotografie.

AT: Am fost pasionat de copil de natura si de aici si pasiunea pentru fotografie. Primul meu contact cu aparatul de fotografiat a fost in copilarie cand ma lasau ai mei sa le fac cateva fotografii cand ne strangeam cu toti de sarbatori. De atunci mi-au placut cum aratau lucrurile vazute prin vizor si de aici a inceput totul. Mai tarziu un bun prieten, isi cumparase un aparat foto digital, lucru care ma impulsionat si pe mine. Atunci mi-am cumparat primul aparat de fotografiat digital, un Olympus iar asta se intampla prin anul 2010. De atunci a urmat o perioada in care am invatat cate ceva despre partea tehnica a fotografiei si am inceput sa inteleg lucrurile mai bine. In anul urmator mi-am cumparat prin dslr un Canon 550d dupa care a inceput toata nebunia.  Stiti dumneavoastra, goana dupa echipamente, visand sa paticip la ateliere de fotografie etc. Am urmat un curs de fotografie sustinut de Dan Dinu, lucru care m-a ajutat sa invat mai multe despre fotografie si sa-mi dau seama ce mi-ar place sa fotografiez.

1

Rep: Care au fost primele proiecte legate de fotografia de natura?

AT: Proiecte ar fi cam mult spus. Mi-am propus sa fotografiez, orhideele salbatice si fluturii de zi din Romania. Am inceput sa lucrez la aceste doua “proiecte”din anul 2016 si fac progrese an de an insa sunt departe de a fi finalizate. Romania numara  peste 60 de specii de orhidee ce se gasesc in diferite habitate din tara, si peste 700 de specii de fluturi de zi.

2 resize

Rep: Care au fost cele mai mari provocari legate de fotografia de natura, pentru tine?

AT: Cred ca cea mai mare provocare este gasirea si fotografierea florilor. Am ajuns sa bat sute de kilometri pentru o floare.  E un sentiment foarte placut sa gasesti ceea ce cauti.  Ma face sa ma simt ca un explorator. Spun ca este o provocare,  deoarece incerc sa fac un gen de fotografie macro un pic mai artistica. Incerc sa pun in evidendenta  trasaturile respectivei  flori incercand sa nu obtin doar o imagine buna din punct de vedere tehnic si atat.

3 resize

Rep: Ai subiecte, anotimpuri, locatii preferate ?

AT: Daca ar fi sa zic ce imi place sa fotografiez cel mai mult, aleg clar sa fac fotografie macro. Si aici subiectele pot fi diverse dar in general prefer fluturii si florile. Ca si anotimp imi place mult Toamna, pentru paleta extraodinara de culori. Dar imi place foarte mult si Primavara mai ales ca atunci apar primele flori si e acel sentiment de  bucurie cand natura se trezeste din nou la viata. Daca ar fi sa numesc o locatie preferata, as spune ca pentru mine intreaga Romanie este un loc preferat. Exista totusi un loc care mi-a ramas la suflet, catunul Zapodie din Apuseni m-a vrajit. Mi-au ramas foarte multi kilometri de parcurs  si de explorat din gradina Carpatilor.

4 resize

Rep: Care este echipamentul tau fotografic ?

AT: Folosesc doua aparate Canon si anume Canon 6d si Canon 70d, iar ca si obiective Canon 24-70 mm f4L , Canon 70-200 mm  f4 L,  Canon 100 mm f2.8 L, Canon 50 mm f1.8 si Canon  Ef-s 10-18 mm. Filtre de polazare circulara si graduale neutre de la B&W si Cokin.

5 resizeRep: Adrian, alege o fotografie speciala pentru tine si spune-ne povestea ei .

AT: Daca ar fi sa aleg fotografia mea preferata aceea ar fi fotografia pe care eu am intitulat-o “ Momente”.  Locuiam in Spania atunci, foarte aproape de tarmul marii. Au fost cateva zile de Februarie  foarte calde si fara vant.  Venise  un velier care a pus ancora acolo pentru cateva zile. Am iesit putin sa vad apusul si am luat si aparatul cu mine. Am asteptat putin sa mai coboare un pic Soarele moment in care barca ajutata de curenti  a facut o diagonala cu Soarele, iar acest lucru m-a ajutat la o compozitie buna si acesta a fost momentul in care am declansat. Ca si echipament, Canon 550d si obiectivul 70-200 mm . Iar ca si date exif, f.16, iso 400, timp expunere 1/200.

6 resize

Rep: Ne poti povesti o intamplare hazlie din viata ta de fotograf ?

AT: Sa va povestesc si o intamplare un pic mai amuzanta, eram in Spania, aproape de unde locuiam eu, era o rezervatie naturala unde eu incercam sa fotografiez pasari. In una din zile, am vazut intr-un arbust ce era in apa, ceva ce parea a fi o pasare. In mintea mea credeam ca este o egreta. Asa ca am inceput sa ma apropii  mai pe coate mai pe genuchi de locul respectiv. Cand am fost suficient de aproape, ma ridic cu aparatul la ochi, insa am avut parte de o surpriza, in pom era de fapt o punga alba☹.

7 resize

Adrian iti multumim frumos pentru timpul acordat, iar pe cititorii nostril ii invitam sa se delecteze admirand fotografiile tale in continuare 

9 resize

10 resize

Un articol de: Angela Codrina Bocse

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!