Cu totii il indragim pe “domn’profesor” Astazi va invit sa aflati un strop din viata prietenului nostru drag, fotograful Florin Todoran.
R : Cine este Florin Todoran ?
FT : Subsemnatul, este nascut la Medias, jud.Sibiu, inginer zootehnist care lucreaza in invatatmant din 1998, de cand am terminat facultatea si apoi (in 1999) Masteratul. Sunt profesor de Educatie Tehnologica , dar am predat si discipline pentru tehnica veterinara, timp de 12 ani, la fostul Liceu Agricol Dumbrveni, jud.Sibiu.
Imi place natura, sportul si fotografia nu mai zic. De mic am incercat aparate de fotografiat, am facut o groaza de filme alb negru si color, ca apoi sa trec la aparate digitale Konica Minolta, Canon (compacte). De vreo 2 ani, de cand m – a prins mai tare virusul fotografiei, am trecut pe dslr Nikon, la care am achizitionat si cateva obiective.
R : Fotografia marea si unica dumneavoastra pasiune?
FT : Este adevarat, fotografia este cea mai mare pasiune a mea. Dar asa cum am reamintit deja, imi plac sportul (fotbalul, handabalul), drumetiile si excursiile in natura, precum si colectionarea de obiecte vechi.
R : Ati mostenit “microbul” de la cineva drag, sau ati descoperit fotografia pur si simplu?
FT : Da, cred ca am mostenit de la tatal meu (Dumnezeu sa – l odihneasca) aceasta pasiune. Ne facea poze cand eram mici si chiar chema fotografi acasa la zilele noastre de nastere.
R : Ce va place sa fotografiati ?
FT : Imi plac mult peisajele. La fel de mult apreciez sa fotografiez momentele special.
R : Cat la suta din timpul dumneavoastra il acordati fotografiei?
FT : Sincer nu pot estima precis, dar cred ca undeva la 30-40% din timpul liber il dedic fotografiei.
R : Din punctul dumneavoastra de vedere, ce face o fotografie speciala?
FT : Momentul, incadrarea, compozitia, povestea ei , culorile si atmosfera.
R : V-ar tenta sa organizati o tura fotografica, pentru Conasi, chiar in localitatea in care locuiti?
FT : Sigur, as putea organiza oricand o tura fotografica la Biertan. Cu multi dintre conasi , ne – am si cunoscut la Biertan.
R : Ca fotografiati si iubiti Biertanul e clar, dar mai aveti si un alt loc despre care ati spune ca v-a cucerit definitiv ?
Da, Dumesti, jud.Alba , unde merg de cel putin doua ori pe an. Avem o tara frumoasa, si sunt sigur ca sunt multe astfel de locuri magice.
R : Domnule Todoran Florin, una dintre fotografiile dumenavoastra a fost foarte apreciata de cei de la National Geographic. Care este povestea acestei fotografii ?
FT : Este adevarat, una din fotografiile mele a fost adaugata la favorite de catre cativa fotografi foarte apreciati de pe National Geographic. Este o fotografie facuta in dimineata zilei de 12 decembrie 2017, dintr un punct in care urc prin gradina mea, si am in vizor aproape toata comuna. Am incercat sa surprind mereu altfel comuna mea , fie la rasarit fie la apus. De cele mai multe ori , natura m-a rasplatit , prin culori, ceata sau tablouri minunate. Am decis sa o transform (editez) alb negru deoarece era o atmosfera de basm dar fara culori in acea dimineata.
R : Credeti ca ne puteti povesti putin despre acest minunat obiectiv turistic si anume Biserica Fortificata Biertan ?
FT : Biserica fost construită pe ruinele unei bazilici mai mici, care se pare că a ars. Construcția bisericii actuale a început în 1482 și s-a încheiat în 1522. Stilul architectural este predominant gotic târziu, cu influențe ale Renașterii, fiind ultima biserică-hală fortificată construită în acest stil în Transilvania. Întregul edificiu și-a păstrat din fericire aspectul inițial aproape intact și a beneficiat de lucrări de restaurare temeinice. Șeful proiectului de restaurare, arhitectul Hermann Fabini, a fost distins în 1991 cu medalia “Europa Nostra”.
Biserica hală cu trei nave se mândrește cu cel mai mare altar poliptic din Transilvania, format din 28 de panouri pictate între 1483-1513, de maeștrii din Viena și Nürnberg. Amvonul, din 1500, sculptat dintr-un singur bloc de piatră, este opera maestrului Ulrich din Brașov. Orga din 1869 este opera vestitului maestro Carl Hesse din Viena și ea înlocuiește un șir de alte vechi orgi care se știe că au funcționat în biserică. Stranele pictate în atelierul meșterului Johannes Reichmuth din Sighișoara, datând de la începutul secolului al XVI-lea, sunt considerate cele mai valoroase din Transilvania. Aici sunt prezente și covoare orientale și steagurile breslelor din Biertan, care au dus renumele locului.
Foarte interesant este un detaliu de desen atipic unei biserici, adesea trecut cu vederea și de turiști: în partea superioară a boltei, este desenat un arlechin ce pare a susține povara tavanului. Cum la Biertan nu avem un Johann Schaas care să facă teorii inedite precum cea a drăcușorilor săi sculptați la Richiș, clovnii Biertanului rămân o enigmă. Ghidul va lămuri că există mai multe legende, după care ar putea fi vorba de reprezentări ale răului sau de o răzbunare a meșterilor care au lucrat la biserică, nemulțumiți de plata finală. Însă nu există dovezi sau studii care să susțină una dintre variante. În Evul Mediu, figurile grotești, reprezentări ale răului și păcatelor lumești sunt adesea reprezentate în partea dinspre intrarea în biserică, admonestându-i pe credincioșii care aduc cu ei, în spațiul sacru, viciile lumii. Totuși, arlechinii Biertanului sunt o apariție insolită, parte a misterului acestui loc încărcat de povești.
Momentele cele mai apreciate de fotografi sunt la răsărit si apus de pe dealurile din împrejurimi, daca este și ceață…e poveste!
R : Un gand pentru Conasi ?
FT : Multe salutari tuturor,Lumina buna si la cat mai multe reusite *expozitii,premii , distinctii –tuturor. Multa sanatate si sucess in toate!!