Selectați pagina

”Am fost balerină la Teatrul de Artă Deva”

”Am fost balerină la Teatrul de Artă Deva”

    ”Am fost balerină la Teatrul de Artă Deva, apoi profesoară de balet”…  ”Regretatul George Stanca a fost cel care m-a convins că mă pot numi poetă și că trebuie să public” … ” Creez bijuterii din argint” … Cine este în spatele acestor afirmații, vom afla în momentele următoare!

Rep – Ne puteți spune, în afară de nume… vârsta,  profesia dumneavoastră,  unde locuiți?!

CW –   Mă numesc Carmen Elena Watkins , în luna lui Cuptor voi împlini 56 de primăveri și locuiesc în București. Am fost balerină la Teatrul de Artă Deva, apoi profesoară de balet pe la diverse cluburi și grădinițe, iar după ce am împlinit 45 de ani am decis că e timpul să renunț la o profesie pentru care nu mai simțeam nici o chemare și să mă dedic hobby-urilor. Și am avut șansa să îmi urmez visurile mulțumită soțului meu, care m-a sprijinit moral și financiar mereu!

Rep – Fotografia este pasiunea care ne-a ajutat să ne cunoaștem! Știm că,  o parte dintre noi,  are și câte un hobby!  Care este,  în cazul dumneavoastră,  acesta?

CW –    În cazul meu trebuie folosit pluralul, pentru că vorbim despre două hobby-uri. Primul și cel mai vechi – pentru că datează încă din perioada preadolescentină – este poezia.

dedication resize

Rep – Să începem cu primul dintre ele, poezia! Unde este rădăcina, care sunt începuturile și, apoi, evoluția hobby-ului?

CW –    Mama mea a fost o mare iubitoare de poezie și a reușit să-mi transmită și mie “microbul”. De altfel prima mea poezioară i-a fost dedicată mamei și ea a purtat-o, împăturită cu grijă în portofel toată viața. Apoi am scris mereu, cu frenezie, urmată de lungi perioade de pauză, până când ceva, sau cineva mă stârnea din nou. Regretatul George Stanca a fost cel care m-a convins că mă pot numi poetă și că trebuie să public. La ora actuală au văzut lumina tiparului 3 volume de versuri individuale (“Vând vise” Editura Arvin Press 2004, “Cromatica sinelui” Editura Semne 2015, “Rapsodii pentru devenire” Editura Art Creativ 2017), alte 3 volume colective și o carte pentru copii, intitulată “Aventurile lui Mutulică”.

0 coperta 1.1 resize

 

1DSC 0135 resize

 

DSC 0660 resize

Rep –Felicitări, succes cu volumele care vor urma! Ați spus că aveți două hobby-uri! Al doilea este …?

CW – Cel de-al doilea hobby este bijuteria. Să nu se înțeleagă că sunt vreo colecționară… Creez bijuterii din argint; uneori combinat cu cupru sau alamă. Am iubit întotdeauna argintul și l-am purtat cu mare drag. Așa se face că în urmă cu vreo 7-8 ani, nu-mi mai amintesc exact, mă aflam la un târg de bijuterie, în calitate de potențial cumpărător, cînd am descoperit un stand, la care se făcea reclamă școlii de bijuterie Assamblage înființată de un mare artist al bijuteriei contemporane, David Sandu. N-am putut rezista ispitei și m-am înscris la cursurile de începători. A fost dragoste la prima… atingere. Aproape la fel de mare ca și dragostea pentru fotografie. Am avut șansa de-a învăța meserie direct de la maestru și m-a prins așa de tare încât am continuat, urmând toate cursurile școlii și absolvind-o cu brio. Mi-ar fi plăcut să pot trăi din asta, din păcate legislația în domeniu nu e concepută ca să sprijine artistul ci ca să-i taie aripile… Am încercat o vreme, dar m-am impotmolit în taxe și impozite și birocrație. Continui să prelucrez argintul cu aceeași dragoste, dar nu în scopuri comerciale. Doar pentru mine și prieteni.

7cercei BUTTERFLY 1 resize

 

7cercei NUCLEUS 1 resize

 

14pandantiv ROOTS 1 resize

 

7brosa REGENERATION 2 resize

 

6inel TWIG 3 resize

Rep – Știm că nu întotdeauna, timpul este aliatul nostru, cum reușiți dumneavoastră să vă descurcați? Cum faceți să vă găsiți timp să creați aceste minunății, fie că este vorba de poezie, fie că este vorba de bijuterii?!

CW – Ha, ha, ha… De cele mai multe ori culcându-mă pe la 4-5 dimineața. După orele 22, când oamenii normali se pregătesc de culcare eu intru în priză. Gata cu obligațiile casnice și îndatoririle cotidiene! E timpul meu! Din fericire nu locuiesc la bloc, așa că nu cheamă nimeni poliția când ciocănesc argintul cu spor, pe un fundal de muzică clasică la volum măricel… Cu versurile e altă poveste. Nu știi niciodată când flutură din gene muza… Am scris poeme prin restaurante, pe câte o bucată de șervețel cu pete de grăsime, sau pe un colț de hartie igienică – vă puteți lesne imagina în ce context – sau într-un tren, cu o caligrafie imposibilă, pe care ulterior n-o mai puteam descifra…

Rep – Ce satisfacții v-au adus aceste hobby-uri?

CW –   La acest moment știu că sunt un om talentat și mi-am eliminat din vocabular cuvintele : nu pot! Dar n-a fost mereu așa. Am fost mult timp lipsită de încredere în mine, motiv pentru care am pierdut multe trenuri în viață… Pasiunile mele m-au modelat și mi-au adus în cale exact oamenii de care aveam nevoie. Prietenii și dascălii mei m-au ajutat să cred în mine și să nu-mi fie frică să zbor!

Rep – Ideal ar fi ca aceste hobby-uri să ne aducă și unele ”satisfacții” materiale. V-ați gândit să le transformați intr-o sursă de venit, dacă nu sunt deja?

CW – Am răspuns deja la această întrebare vis-a-vis de bijuterie. Cât despre poezie…. hai să răspundem printr-o întrebare adresată cititorilor acestei rubrici : când ați cumpărat ultimul volum de versuri?!

Rep – Ce am omis să vă întrebăm și dumneavoastră ați dori să ne spuneți?

CW – Un singur lucru: visați! Nu încetați niciodată să visați și să zâmbiți!

Rep – Vă mulțumim frumos, sunt uimită de tot ceea ce ne-ați povestit! Felicitări, succes în realizarea viselor!

Un articol de: Nina Ninet

 

3 Comentarii

 1. Ela Ionescu

  Impresionant.Felicitari pentru spiritul creativ care va caracterizeaza si pentru lucrurile create!

  Răspuns
 2. Gabriel Tuchendrea

  Oricare ar fi, hobby-urile sunt lucrurile reprezentative din viata noastra!! Mult succes!!

  Răspuns
 3. Grigore Adrian Flavius

  Eu as cumpara poezie.
  Daca nu este cu suparare, cum as putea intra in posesia volumelor de versuri?
  Multumesc.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!