Selectați Pagina

H. Cartier-Bresson in Oltenia. Impresii, de Victor Boldâr

H. Cartier-Bresson in Oltenia. Impresii, de Victor Boldâr

Miercuri, 21 martie 2018 , ora 17.00 -Vă invităm la OMNIA PHOTO FLASH
Un eveniment cultural independent prilejuit de prima sărbătorire oficială a Olteniei!

Un fotograf… mai mulți fotografi… o singură Oltenie! Se întâmpla în 7 mai 1975, cu un autoturism Dacia 1100, de culoare gris, cu numărul de înmatriculare 1-DJ-2253.
OMNIA PHOTO împreună cu Boutique Hotel 5 Continents, va invită la vernisajul expoziției de fotografie „Henri Cartier-Bresson în Oltenia-07.05.1975- Impresii”- Fotoreportaj de Victor Boldâr. (Adresa: Boutique Hotel 5 Continents – Casa Pretorian, str. Mitropolit Firmilian nr.1).

Acest fotoreportaj de excepție a fost realizat în nordul Olteniei, în luna mai 1975, cu ocazia periplului faimosului fotograf francez prin România. Astăzi, după 43 de ani de la istorica vizită, grație pasiunii comune a unor oameni pentru fotografie, putem vedea cu toții filmul acestei expediții, datorând acest fragment de istorie a fotografiei, maestrului Victor Boldâr.
La vernisaj va fi prezent singurul martor ocular, „supraviețuitor” astăzi al vizitei lui Cartier-Bresson în România, un autoturism Dacia 1100 care a aparținut familiei Boldâr, autoturism restaurat și folosit ca retro-mobil de dl. Theodor Florica. Dacia 1100 este ea însăși aflată într-un an aniversar, cel de al 50-lea an de la intrarea în producție a acestui autoturism.
Această expoziție e fost prezentată în premieră publicului în data de 7 mai 2010, la Palatul Jean Mihail din Craiova, eveniment organizat de Fotoclubul Mircea Faria în colaborare cu Muzeul de Artă Craiova.
Evenimentul OMNIA PHOTO FLASH este organizat de OMNIA PHOTO în colaborare cu Boutique Hotel 5 Continents, Fotoclubul Mircea Faria Craiova, Doctor Delmedica Monumentalist, Craiova Cetatea Băniei.
Locația expoziției: Boutique Hotel 5 Continents – Casa Pretorian, str. Mitropolit Firmilian nr.1 monument istoric restaurat, construit la sfârșitul secolului XIX, inaugurat după restaurare în februarie 2018.
Vernisaj: 21 martie 2018 , ora 17

Cu această ocazie va fi disponibil într-un număr limitat de exemplare dintr-un tiraj înseriat, albumul ”Henri Cartier – Bresson in Oltenia – 07.05.’75 IMPRESII, Fotoreportaj de Victor Boldâr”. Primul tiraj al albumului este unul de colecție, fiecare exemplar fiind înseriat și purtând semnatura olografă a fotografului Victor Boldâr. În formă digitală acest album poate fi vizualizat la adresa: http://www.mirceafaria.ro/index.php?pagina=albume

Victor Boldâr- E.FIAP (1935, Tighina – 2014, Craiova) este fotograful care a reuşit paradoxul în fotografie: să-l surprindă pe Henri Cartier-Bresson, “a la Bresson” într-un fotoreportaj realizat în mai 1975 în Oltenia. Expoziţii personale de excepţie precum cele vernisate la Muzeul de Artă din Craiova, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca îl recomandă pe fotograful craiovean drept unul dintre cei mai creativi şi surprinzători fotografi de cursă lungă ai timpului său. Victor Boldâr a devenit membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR) în 1968. Zece ani mai târziu, în 1978, a primit titlul de Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (A.FIAP), iar în 1991 – pe cel de Excelenţă (E.FIAP). În 2008 a devenit membru de onoare şi maestru al AAFR.
După data de 26 martie, expoziția va putea fi vizitată în Craiova la Cabinetul de pediatrie Dr. Roxana Delureanu str. Mihail Kogalniceanu nr. 19, în timpul programului de lucru (disponibil pe www.demedica.ro)

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!