Fotografii au coatele ascuțite

Ar fi atât de multe de spus despre Dora Trușca….atât de multe….

Un om frumos din absolut toate punctele de vedere, o artistă în toată puterea cuvântului, Dora Trușcă este deja un nume pe scena artei fotografice.



R – Spune-mi cu ca te mîndrești tu când vine vorba despre realizările tale ăn domeniul artei fotografice ?

DT – Sunt mîndră și extrem de onorată să va spun despre prima aparitie a numelui meu pe fotografii realizate si postate pe Facebook pentru Epilepsy Challenge Romania, Crosul de la Sibiu din 2018.
Apoi despre participarea la Festivalul de Fotografie OQ Ciorchin”,
participarea la expoziția foto „Centenar Underground Foto Gallery” din Tunelul Hăl Mare Ghelari,
participarea la expoziții organizate de cel mai activ grup foto de pe Facebook „La Conacul fotografilor” unde am legat prietenii și ne-am creat un grup în Cluj pentru ture foto de câte ori ne permite timpul.
despre cele 2 concursuri câștigate, organizate de Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, Cluj Napoca
Iar la Bienala de Arhitectura Transilvania 2023 (BATRA 2023) am avut plăcuta surpriză de a câștiga o mențiune la secțiunea foto cu ” The Passenger”.



R – Cum de fotografia ?

DT – Am început de la zero, în martie 2018, inițierea în tainele artei fotografice în cadrul Asociației Culturale Ciorchin din Cluj Napoca. Ștefan Socaciu și Radu Sălcudean, „profii”, oameni minunați și profeșionisti, m-au incurajat și continuă să o facă, în demersul meu de exprimare artistică.



R – Ce conține trusa ta de fotograf ?

DT – Am început cu un Canon 400D, 18-55mm, „împrumutat” de la Stefan, recunoștință veșnică, iar în decembrie 2018 am reușit să achiziționez un Canon 800D cu obiectivul de kit și un 50mm, 1,8. În cadrul cursului de avansați în tehnici de fotografiere și în turele foto cu Ciorchin Explorer, am testat aproape toate obiectivele de la Canon. Mai am multe pe lista de „cumpărături”. În prezent dețin un Canon 5D Mark III și ultima achiziție un obiectiv Canon 70-200 mm F2.8.



R – Ce stil de fotorafie preferi ?

DT – Deocamdată sunt în căutarea lui, sunt în perioada de alb negru, caut unghiuri și perspective diferite care să mă definească pe mine ca fotograf, sunt pasionată de fotografia de peisaj, street, experimentală, lightpainting. Urmează să studiez mai îndeaproape fotografia de arhitectură, portretistică ăi fotografia pe film.



R – Ai un fotograf pe care îl preferi ?

DT –  Ansel Adams, Sebastiao Salgado, Ștefan Socaciu, Michael Ray



R – Dar un moto preferat ?

DT – Motto-ul preferat: „fotografii au coatele ascuțite” și „fotografii trebuie să se împrietenească cu lumina”



R – Dora, mi-ai spus că îți dorești un Sony Awards Photo. Totuși cred că deja l-ai primit prin graiul inocent al unei fetițe pe care ai fotografiat-o .



Felicitări pentru tot ceea ce reprezinți și mult succes in călătoria ta pe firul fotografiei pe film !


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Shares
Share via
Copy link