Tableta Conasului cu Marius Hardulea

R : Incepem cu intrebarea clasica, cine esti tu ?

MH : Sunt un moldovean născut la Deva, Hunedoara. Am îmbrăţişat cariera de militar de la vârsta de 18 ani. Şi au trecut peste 30 ani de atunci, acum sunt liber profesionist.

Cât despre fotograful Hardulea Marius…mult spus fotograf, dar pasionat de fotografie, recunosc, sunt din tinereţe. Acum cu ceva mai mult timp liber mă bucur de ea.



R : Fotografia – marea ta pasiune ? Cum ai inceput ?

MH : Pasiunea a apărut odată cu călătoriile mele pe meleagurile noastre frumoase şi din dorinţa ca acestea  să fie  stocate cumva. Fotografia mă face să petrec mai mult timp în natură, şi pentru mine asta este o binefacere.

Pe viitor aş dori să încerc şi alte genuri: portrete, fotografia de produs, fotografia sportivă etc.


 


R : Ce iti place sa fotografiezi ?

MH : Imi place să fotografiez tot ce este legat de natură.

Imi place fotografia de peisaj, macro si mai ales wildlife.

Fotografia de wildlife a început în pandemie, deci relativ nu de mult timp, când am fost “sfătuiţi” cu toţii să “nu ieşim” , cum zicem noi militarii “din garnizoană”. Am ieşit prin imprejurimi şi cum eu locuiesc la marginea Galaţiului, într-o zi am fotografiat o pasăre foarte colorată; eu am crezut la vremea respectivă că cineva a scăpat un papagal. Am aflat apoi că este vorba despre prigorie şi de la pasărea asta a început totul .

A urmat o întreagă muncă şi multe mijloace folosite din dorinţa de a surprinde cât mai multe specii în mediul lor cât mai natural posibil fără a le deranja binenţeles.



R : Daca ar fi sa poti alege, ce personalitate a lumii ti-ar placea sa fotografiezi?

MH : Mi-ar place să fotografiez personalitaţi din lumea sportului cu motor.



R : Şi dacă ar fi să ai ocazia să fotografiezi într-o anumită locaţie, care ar fi aceea?

MH : Ei, sunt multe astfel de locaţii. Din primele trei ar face parte : Dolomiţii, Islanda şi un tur gen safari.



R : Ce crezi, reuşita unei fotografii este asigurată de aparatura de calitate sau de simtul artistic de talentul fotografului ?

MH : E clar că  predomină simţul artistic al fotografului, dar uneori si aparatura ajută. Dacă ai nevoie să fotografiezi subiecţi în mişcare normal că ai nevoie de un sistem ce îţi permite acest lucru. Rata de success este mai mare.



R : Acum ca am stabilit cumva faptul ca  un procent din reusita unei fotografii este asigurat de aparatura utilizată. Ce contine rucsacul tau de fotograf ? Ce ţi-ai mai dori in completare ?

MH : Deoarece în ultimul timp predomină fotografie de wildlife, binenteles că din trusă nu lipsesc teleobiectivele. Dar din trusă mai fac parte obiective superangulare, standard, macro.

Îmi lipseşte un obiectiv dedicat pentru portrete, dar poate pe viitor voi reuşi şi achiziţionarea lui.

Alt gen de lucruri ce nu lipsesc din trusa mea sunt binenţeles costumele de camuflaj, plase de mascare, trepied , filtre,etc.



R : Cam cât de mult crezi ca ar trebui procesată o fotografie ?

MH : Fotografia ar trebui procesată atât cât ar trebui ca fotograful să sublinieze subiectul, emoţie, lumina etc. Eu personal sunt adeptul  minimei intervenţii în cadru. Până acum câţiva ani eu editam foarte puţin.  Adica o mica corecţie expunere, contrast. Şi acum incerc să fiu consecventul acestei idei.

In peisagistică încerc să caut lumina de dimineaţă şi seară, să nu fiu nevoit să  improvizez ceva din soft. Iar în fotografia de wildlife nu prea ai cum să faci o schimbare drastică a culorilor deoarece subiecţii  trebuie să corespundă realităţii. Din punctul meu de vedere acest gen de fotografie ar trebui să fie obligatoriu şi o fotografie documentară.



R : Daca ar fi sa câștigi un premiu în bani pentru fotografie, în ce ai investi bănuții ? În aparatură, în cursuri de perfecționare în arta fotografica sau într-o excursie din care sa revii cu cardurile pline de noi fotografii ?

MH : Cred că aş chetui banii numai in excursii,  călătorii, locaţii noi, subiecţi noi.



R : Daca te-ai întoarce in timp, ce sfat ti-ai da ca si fotograf începător ?

MH : Dacă m-aş intoarce în timp aş începe cu ceva cursuri de fotografie, eventual tururi foto diverse pentru a observa  ce tip de fotografie mi se potriveşte.



R : Care este cea mai mare realizare a ta, in domeniul fotografiei ?

MH : Incă lucrez la asta..încă sunt în căutări. Am participat la câteva expoziţii şi aş dori să mai particip.



R : Strict din punctul de vedere al marii noastre pasiuni, fotografia, unde te vezi peste 5 ani ? Altfel spus, planuri de viitor ?

MH : E dificil de spus. Aş dori să-mi divesific şi portofoliul, să abordez şi alte genuri ale fotografiei şi mai ales să-mi indeplinesc visul de a scrie o carte de „Poveşti în fotografie”( Am o pagină cu acest nume) aşa cum îmi place mie să spun, în catrene şi fotografii despre păsări şi nu numai.



R : Ai avut vreo experienta neplacuta la o sedinta/tura foto ?

MH : Nu am avut aşa neplăcute, sau poate nu mi le mai amintesc. Dar am mers de câteva ori să fotografiez în locaţii şi după ce am deschis aparatul am constatat că nu aveam  nici un card în el. De atunci mi-am făcut o regulă de a nu scoate niciodată ambele carduri din aparat.



R : Dar una hazlie ?

MH : Una hazlie ar fi de la o balta din judet la care m-am dus cu noaptea în cap să fiu acolo la crăpatul de ziuă. M-am instalat eu, încă noapte fiind,  în stuf la marginea balţii aşteptând lumina. Deodată a venit in fata mea la câţiva metri o vulpe care si-a făcut nevoile. Am rămas şi eu stupefiat, dar a fost nostim in acelaşi timp.



R : Mai ai si un alt hobby ?

MH : Îmi place să călătoresc, să skiez, să scriu.   



R : Un gând pentru conasi ?

MH : Nu sunt de mult membru în acest grup. Dar îmi plac : entuziasmul grupului, provocările lansate de acesta, expoziţiile organizate. Adminii fac o treabă excelentă şi îi felicit pentru asta. Îmi propun să particip mai des la evenimentele acestuia. Urez tuturor succes şi fotografii cât mai reuşite.





 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Shares
Share via
Copy link