Picatura de cultura cu Sorin Tudorica

Imogen Cunningham

(1883 – 1976)

 

Astazi vom face cunostinta cu una dintre primele femei care au ales profesiunea de fotograf, Imogen Cunningham (1883 – 1976).



Imogen s-a nascut in Portland, si a crescut in Seattle. Desi in scoala nu se faceau cursuri de arta, in copilarie Imogen a urmat cursuri de arta in weekend-uri si in vacante. Si-a cumparat prima ei camera la varsta de 18 ani, o camera pe format mare de 4×5 inch, pe care a dat 15 dolari, comandand-o prin posta de la Scoala Americana de Arta din Scranton.



A studiat apoi chimia la Universitatea din Washington, din 1903 pana in 1907. Dupa aceea, timp de 2 ani, a lucrat ca tehnician foto in studioul lui Edward Curtis, invatand astfel in mod practic fotografia de portret.
Din 1909 pana in 1910 a studiat la Facultatea Tehnica din Dresda unde s-a concentrat pe istoria artei, desen si in plus a lucrat la un proiect pentru a gasi solutii mai ieftine pentru imprimarea fotografiilor, extrem de scumpa din cauza platinei folosite atunci.



Dupa intoarcerea in SUA si-a deschis propriul studio foto in Seattle, perioada in care a facut mai mult fotografie de portret, a fotografiat plante si nuduri 
In 1920 s-a mutat cu sotul ei la San Francisco, unde a continuat sa isi rafineze stilul fotografic, si s-a concentrat mult pe fotografia botanica.



Trecand de la pictorialism catre un stil mult mai precis, a devenit membra a faimosului Grup f/64 infiintat de Ansel Adams si Willard Van Dyke, care era focusat pe exprimarea unei estetici moderniste, bazata pe imagini cu un focus clar si incadrate bine, pentru a releva imagini clare ale formelor naturale.
Incepand cu 1940, Imogen a inceput sa faca fotografie documentara de strada, ca proiect personal, iar din 1945 a inceput sa predea arta fotografica la California School of Fine Arts, la invitatia lui Ansel Adams.
A continuat sa faca fotografie pana cu putin inainte de moartea sa, la varsta de 93 de ani.
A ramas cunoscuta in primul rand pentru fotografia botanica, pentru nudurile sale si pentru peisajele industriale.



Un articol semnat de Sorin Tudorica

Sursa foto – Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Shares
Share via
Copy link