Picatura de cultura cu Sorin Tudorica

Dragi conasi, haideti sa facem cunostinta acum cu Peter Lindbergh, un fotograf de fashion si regizor, celebru in lumea modei.



Nascut la 23 noiembrie 1944 in Lezsno, Polonia, si-a petrecut copilaria in Duisburg, Westphalia (Germania).
S-a inscris la Academia de Arte din Berlin, apoi a studiat Arta abstracta si conceptuala la Colegiul de Arta din Krefeld.
Inspirat de fotografia documentara a fotografilor Dorothea Lange, Henri Cartier-Bresson si Garry Winogrand, a capatat un renume pentru realismul fotogenic, un realism care a redefinit standardele frumusetii.

 



A redefinit de asemenea standardele fotografiei de fashion, alegand sa fotografieze modelele intr-un mod “foarte onest” – acestea fiind aproape fara machiaj, evitand stereotipurile de frumusete ale vremii. El a spus “Aceasta ar trebui sa fie responsabilitatea fotografilor din ziua de azi, de a elibera femeile, si in final pe oricine, de teroarea frumusetii si perfectiunii”.

 



Fotografiile sale din Calendarul Pirelli din 2017, in care apar Nicole Kidman, Ziyi Zhang, Kate Winslet si altii, nu au fost retusate deloc.

 


 


In 1988, seria fotografica “camasi albe” a lui Lindbergh a capatat un renume extraordinar – este vorba de o serie in care el a fotografiat modele imbracate in camasi albe, modele pe care le-a descoperit si le-a lansat in cariera. Este vorba de Linda Evangelista, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington si Tatjana Patitz.

 



Inspirat de aceasta serie, cantaretul pop George Michael (initiatorul miscarii Supermodelelor) a creat clipul video pentru cantecul sau Freedom 90.
Peter Lindbergh ne-a parasit in data de 3 septembrie 2019, la varsta de 74 de ani.


Un articol semnat de Sorin Tudorica
Sursa fotografiilor – Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Shares
Share via
Copy link