Prima femeie fotograf

 

Stiati ca…

  • Se presupune ca prima femeie fotograf din lume ar fi Anna Atkis? Nu cred…Ei bine sa vedem cine a fost Anna si de ce se crede acest lucru.
  • Anna Atkins  s-a nascut in 1799 in Tonbridge, Regatul Unit  si s-a stins in 1871,  Sevenoaks District.
  • Anna a fost o botanista britanica  si  dupa cum sustin unii, este prima femeie fotograf, cunoscuta pentru utilizarea fotografiilor în cartile ei despre  plante. Ea  a crescut alaturi de tatal ei, John George Children – chimist, mineralogist și zoolog – fiind  înconjurata de stiinta si  a contribuit, din plin  la munca tatalui ei.

Sursa foto – Google

  • Anna Atkins  a fost menționata în mod selectiv de catre fotografii traditionali și istorici de arta, în ciuda faptului ca a produs un numar semnificativ de lucrari fotografice personale chiar la începutul aparitiei procesului cianotipiei, dar in acea vreme se accepta cu greu interventia  si contributia femeilor in stiinta si  descoperiri inovatoare.  Anna a  construit un cianotip format din fotograme ale algelor, ferigilor, penei și a petelor de apa folosind cianotipul lui Herschel.

Sursa foto – Google

  • Familiile Atkins si Herschel locuiau la numai 30 de km  distanta unii de altii, in Kent, (Anglia) si tatal ei, botanistul  John George  si Herschel erau colegi. Copiii era membrii ai Societatii Regale, iar cand prietenul sau Herschel a anuntat descoperirea cianotipului (1842) tatal Anei a amintit repede despre fiica sa.

Sursa foto – Google

  • Gravurile Annei cu cochilii pot fi gasite în editia tradusa de tatal sau, – Scoicile lui Jean-Baptiste de Monet Lamarck – publicata  in 1823, insa lucrarea ei cu cianotipuri este cea mai cunoscuta. Prin tatal si sotul ei, Atkins l-a cunoscut atat pe William Henry Fox Talbot, un pionier al fotografiei, care a inventat un proces de creare de fotografii pe hartie tratata cu sare si o soluție de azotat de argint, cat si pe Sir John Herschel, inventatorul metodei de imprimare folosind cianotipia.

Sursa foto – Google

  • Desi nu exista dovezi concludente despre faptul ca Herschel a fost mentorul lui Atkins, este mai mult decat probabil ca a invatat procesul de cianotipie cu ajutorul lui  Herschel.
  • Ea a devenit interesata de procesul de cianotip care a produs imagini prin asa -numita imprimare la soare. Procesul cunoscut sub numele de blueprinting, a fost ulterior folosit pentru a reproduce desene arhitecturale si de inginerie, dar Atkins a ales sa o foloseasca pentru ceea ce este considerat a fi prima lucrare cu ilustratii fotografice, de alge Alge britanice : Impresiile cianotipului (1843).
  • Anna Atkins a realizat treisprezece versiuni cunoscute ale operei sale intitulata Alge britanice: Impresii cianotipice (1843-1853). In octombrie 1843, ea a inceput sa publice imagini ale procesului ei, fotograme si desene. In 1850, ea a început să publice colecții ale  lucrarilor sale, realizand o antologie in trei volume in 1853.

Sursa foto – Google

  • Aceste carti, care contin sute de imagini realizate manual, au fost primele lucrari publicate pentru a fi utilizate, si demonstreaza pionieratul unui  sistem fotografic pentru cercetari  stiintifice. Desi Atkins a publicat în 1843,  au aparut publicatiile lui Talbot cu “Creionul naturii” (1844 – 1846) si sunt  creditate de istorici ca fiind primiul care au realizat aceasta etapa importanta.
  • Doar 13 exemplare ale cartii scrise de mana sunt cunoscute, unele dintre ele fiind în diferite etape de finalizare. Mai târziu, Anna  va colabora cu o alta botanista, Anne Dixon (1799-1864), în realizarea a doua carti cu cianotipuri: Cianotipuri  ale ferigilor britanice si straine (1853) și Cianotipurile plantelor infloritoare si ferigilor britanice si straine (1854). Atkins a devenit membru al Societatii Botanice din Londra în 1839, una dintre puținele societati stiintifice care a fost deschisa si a permis femeilor sa patrunda intr-o lume destinata strict barbatilor

Sursa foto – Google

  • Sir John Herschel a fost fostul proprietar al unei copii a manuscrisului lui Atkins care acum se afla in arhivele Bibliotecii Publice din New York. Impresiile cianotipului – Partea I a fost publicată în octombrie 1843, are 231 de fotografii, si a fost dedicat tatalui lui Atkins, John George Children. Manuscrisul se afla in Colecția Spencer – Cat,  si poate fi vazuta la  Biblioteca Publica din New York.
  • Alte exemple ale muncii lui Atkins pot fi gasite la Harry Ransom Humanities Research Center de la Universitatea din Texas, Muzeul Getty si colectii publice, institutionale sau private din Regatul Unit și din Statele Unite ale Americii.

Sursa foto – Google

 

                                                                                                                                                                                                    Un articol semnat de Elena Brandiburu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Shares
Share via
Copy link