Ca si fotografi, cautam intotdeauna locuri cat mai speciale, de unde sa revenim cu fotografii pe masura.

Unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Romaniei este Crucea de pe Caraiman care a fost construita intre anii 1926 – 1928, pe Muntele Caraiman, pentru a cinsti memoria eroilor neamului cazuti in Primul Razboi  Mondial, la initiativa Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria a Romaniei

Foto: George Afostovreme

In anul 2014, Crucea de pe Caraiman a intrat in Cartea Recordurilor, fiind cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan, la peste 2291 metri altitudine.

Foto: George Afostovreme

Proiectul ansamblului a fost realizat de catre arhitectii romani Georges Cristinel si Constantin Procopoiu, iar proiectul de rezistenta a fost intocmit de catre inginerii Alfred Pilder si Teofil Revici.

Crucea are o inaltime totala de 39.3 metri, din care 8.35 metri reprezinta soclul, deschiderea bratelor orizontale este de aproximativ  15 metri si este iluminata cu 300 becuri de cate 500 W fiecare.

 

Foto: Dobre Cezar

Ca si cai de acces, sunt mai multe variante. Cel mai facil mod de a ajunge la Crucea de pe Caraiman este folosind telecabina Busteni – Babele. Drumul cu telecabina dureaza aproximativ 15 minute si ofera bucuria de a admira peisajul de la inaltime. De la Babele se merge pana la monument pe un traseu marcat.

Foto: Dobre Cezar

A doua cale de acces este traseul turistic de pe Jepii Mici. Acest traseu este accesibil doar pe timpul verii.

De asemenea, se poate ajunge la Crucea de pe Caraiman folosind telecabina Pestera – Babele, sau folosind marcajele turistice de la Cabana Piatra Arsa.

Articol semnat de: Angela Bocse