Dragii mei, astăzi vă invit în Belgia, sa îl cunoaștem pe George – Petrică Chiticaru, un conaș care, de departe, este mereu alături de noi…..pe calea undelor internetice .
R : Începem cu întrebarea clasică, cine ești tu ?
GPC : Sunt bărbat, soț, tată, coleg și prieten. Si câteodată, sunt fotograf amator.
R : Fotografia – marea ta pasiune ? Cum ai început ?
GPC : Cred că am prins microbul fotografiei când un prieten ne-a făcut câteva poze portret cu un aparat DSLR. Mi-au plăcut culorile și efectul de bokeh (nu știam atunci ce înseamna). Așa că mi-am luat, pe rând, câteva camere foto până am rămas la un aparat Nikon D5100. Am început să citesc mult, online. Când am considerat că nu mă fac de râs, am publicat online.
R : Ce îți place să fotografiezi ?
GPC : Îmi place mult să fotografiez natura. Peisaje, wildlife, close up. Tot ce e viu și frumos. Iar modelul meu preferat este fiul meu.
R : Dacă ar fi să poți alege, ce personalitate a lumii ți-ar plăcea să fotografiezi ?
GPC : Contemporani, nu cred că am vreo personalitate preferată. Dar mi-ar placea să fotografiez eroi. Oameni care fac diferența, în fiecare zi. Un pompier, salvând oameni. Un doctor după o operație lungă. O mamă imediat după naștere.
R : Și dacă ar fi să ai ocazia să fotografiezi într-o anumită locație, care ar fi aceea?
GPC : Mi-ar plăcea să fotografiez, în viața asta, în Patagonia.
R : Ce crezi, reușita unei fotografii este asigurată de aparatura de calitate sau de simțul artistic, de talentul fotografului ?
GPC : O cameră profesională, fără talent, e doar un cadou scump. Dar anumite fotografii, necesită o aparatură performantă. Consider că e nevoie de amândouă, pentru a putea exprima creativitatea, neîngrădit.
R : Totusi un procent din reusita unei fotografii este asigurat de aparatura utilizată. Ce conține rucsacul tău de fotograf ? Ce ți-ai mai dori în completare ?
GPC : Am renunțat la aparatul foto dedicat, cu mulți ani în urmă. De cel puțin 5 ani, folosesc exclusiv telefonul. Un telefon Huawei, performant, care mi-a permis și cadre deosebite. Cu siguranță aș fi făcut fotografii de o calitate superioară, cu aparatură dedicată. Dar timpul nu-mi permite.
R : Cam cât de mult crezi că ar trebui procesată o fotografie ?
GPC : O fotografie ar trebui procesată cât să corecteze erori de expunere sau încadrare. Acum, a apărut nebunia asta nouă, cu AI. Nu consider aceste creații, fotografii și cred că ar trebui expuse pe grupuri dedicate.
R : Dacă ar fi să câștigi un premiu în bani pentru fotografie, în ce ai investi bănuții ? În aparatură, în cursuri de perfecționare în arta fotografică sau într-o excursie din care să revii cu cardurile pline de noi fotografii ?
GPC : Până acum, am câștigat doar glorie. Dar dacă ar fi cazul, mi-aș finanța o călătorie într-un loc deosebit.
R : Dacă te-ai întoarce în timp, ce sfat ți-ai da ca și fotograf începător ?
GPC : Dacă aș putea să-mi spun ceva în momentul când am dus prima cameră la ochi, ar fi să fiu cât mai critic cu mine. Să trag 100 de poze, să editez 10 și să public 2.
R : Strict din punctul de vedere al marii noastre pasiuni, fotografia, unde te vezi peste 5 ani ? Altfel spus, planuri de viitor ?
GPC : Poate voi achiziționa, din nou, o cameră foto DSLR și voi strânge destule fotografii pentru o expoziție personală.
R : Ai avut vreo experiență neplacută la o sedință/tură foto ?
GPC : Mi s-a întâmplat să fotografiez un moment unic, iar aparatul să fie setat pe jpeg, nu RAW.
R : Dar una hazlie ?
GPC : Am fotografiat o cascadă, în Suedia. Îmi luasem altă încălțăminte, dar am uitat să iau și pantaloni de schimb. După două alunecări, mi-am adus aminte de copilărie, când veneam murdar acasă!
R : Mai ai și un alt hobby ?
GPC : Mai am un hobby care merge mână-n mână cu fotografia. Îmi place să conduc.
R : Un gând pentru conași ?
GPC : Continuați să aveți grijă de grup, să publicați și să apreciați celelalte postări. Este grupul meu preferat și aș vrea să rămână relevant în lumea fotografiei din România. Lumină bună tuturor!