Selectați Pagina

Sa nu uitam frumosul din jurul nostru!

Sa nu uitam frumosul din jurul nostru!

Aurora Boreală sau Aurora Polara este un fenomen absolute fascinant ce poate fi observant cel mai frecvent in zona polilor magnetici ai Pamantului.  Astazi incercam sa aflam ceva mai multe despre acest fenomen de care sunt legate multe curiozitati, mituri si legende, de la fotograful Radu Popovici.

 Rep:  Pentru cei ce nu te cunosc, spune-ne cateva cuvintedespre tine.

R.P: Pe scurt sunt un rac din mileniul trecut (an de fabricatie 1964 faceti  voi calculul ca eu ma sperii) , educat inginer electronist de scoala si dus de viata in domeniul auto – mai exact piese de schimb in ziua de azi. De loc din Campulung Muscel, dar acum in exil in Otopeni. Calea fotografiei mai serioase am apucat-o acum ceva ani; sarim peste partea cu asistarea tatalui la mirajul aparitiei imaginii pe hartie de pe film… De primele “sapuniere” digitale… Si ajungem cam acum 12 ani, cand – din Bejing China mi-am luat primul kit Nikon D90… Si sarim peste ani la D7000 si D810 cu Nikkor 50 1.8 / Samyang 14 f2. 8 / Tamron 24-70 f2. 8 / Tamron 150-600 f5.6 – 6.3 siNikkor 80-200 f2. 8.

10 resize 2

Am inceput din dorinta de a aduce lumea inconjuratoare mai aproape, sa o vad si sa o simt, apoi sa caut in ea frumosul si expresia, incercand mai apoi sa o si impart cu cei din jur… Prea ne inconjoara si ne concentram pe uratul din jur.. Si uitam frumosul din jurul nostru… Mai insistent l-am cautat in natura si wildlife, dar si in fotojurnalism, aviatie si fotografia de concert.

20 resize 1

 Rep: Aurora Boreala, este visul multor fotografi; te afli printre putinii romani ce au reusit sa o fotografieze in toata splendoarea sa. Ce ai simtit pentru prima data cand ai fost martor al acestui spectacol? 

R.P: Greu de pus in cuvinte….un sentiment de uimire/liniste/admiratie/maretie versus uman si o lupta intre a prinde spectacolul in fotografii si a lasa balta aparatura si de a o admira – romanul are cateva vorbe care se potrivesc – “cu gura cascata” si “mut de uimire”.  Un sfat pentru cei care intalnesc aurora…NU UITATI sa o admirati si simtiti direct, fara a privi prin camera. Oricat “doare” pentru fotograf, merita pe deplin.

1 resize 1

 Rep: Unde se poate observa cel mai bine acest fenomen si, bineinteles, facil fotografierii lui?

 R.P: Acest fenomen apare si poate fi observant cel mai bine intr-o zona aproximativ eliptica, in jurul fiecarui pol magnetic, peste latitudinea de 55% Nord sau  Sud. In emisfera sudica, pentru a observa Aurora Australis, este in general dificil de gasit locatii accesibile (Antarctica si sudul Oceanului Indian). In emisfera Nordica avem mai multe locatii deosebite in care sa admiram Aurora Borealis, printre care Alaska, Teritoriile de NW in Canada, Sudul Groenlandei, Islanda, Coasta NW a Norvegiei, Finlanda, Nordul Suediei si coasta Nordica a Siberiei.

14 resize 1

Rep: In care din aceste locuri ai fost ?

 R.P: Eu am fost in arhipelagul Lofoten, Norvegia. Si ca un exemplu ca ceea ce se intampla in natura este mai putin controlabil de catre noi, oricat am planifica, este faptul ca a fost nevoie de doua ture foto (impreuna cu prietenii de la Photolife, Brasov), de cate 10 zile, in doi ani succesivi pentru a admira aurora in toata spendoarea sa.

16 resize 1

Rep: Exista o anumita perioada a anului propice fotografierii acestui fenomen ?

R.P: Perioada cea mai favorabila este din August pana in Aprilie, cu maximul in perioada echinoctiilor.

De asemnea, exista aplicatii atat in Apple Store, cat si in Play Store cu care putem urmari probabilitatea apartiei furtunilor magnetice  – a aurorei si intensitatea ei (factorul KP)

Rep: Se spune ca atunci cand vrei sa fotografiezi Aurora Boreala trebuie sa fii foarte bine pregatit pentru a indura temperature foarte scazute . Ne poti confirm  aacest lucru ?

R.P: Din cauza faptului ca zona de formare a aurorelor este peste latitudinea de 55 grade , iar perioada de observare este noaptea, in mare parte in perioada de iarna, este evident acest fapt.

7 resize 1

Si nu este vorba atat de temperature extrem de scazute (in Lofoten nu am avut mai putin de minus cateva grade (max -10) dar au fost vanturi puternice, umezeala, picaturi inghetate de apa antrenate de vant , iar asteptarea poate fi lunga (ore) urmate de “adrenalina” aurorei cand este foarte usor sa uitam de noi si de faptul ca avem nevoie sa ne protejam. Un echipament care sa ne protejeze de frig, umezeala si vant este neaparat necesar. Un termos cu ceai cald poate fi de mare folos deasemena.

15 resize 1

Rep: Dar practic, cum se formeaza Aurora Boreala?

 R.P: Aurora este formata prin ciocnirea particulelor incarcate electric din vantul solar cu particulele gazoase din atmosfera Pamintului la altitudini de peste 90 km. Ionizarea acestor particule gazoase produce lumina in diverse culori – cea mai frecventa (verde la altitudini mai joase si rosu la altitudini mari) este data de oxigen. Albastrul este dat de catre azot. 5 resize 2

Rep: Pentru reusita unor astfel de fotografii exist aniste reguli. Ceva setari speciale ale aparatului ?

 R.P: Setarile aparatului sunt cele pentru fotografia de noapte. Factorul essential este intensitatea si viteza cu care aurora “danseaza” pe cer. Diafragma va fi intre f2.8 si f4.

4 resize 2

Timpul de expunere si  ISO pot varia intre 30s / ISO 3200 si 1s / ISO400. Ideal este sa fotografiati RAW, pentru a folosi la maxim capacitatea senzorului si a facilita editarea ulterioara. Temperatura de culoare cea mai potrivita (in cazul in care utilizati RAW se va seta la editare) este intre 3000 – 4000 K.

Tendinta va fi de a trage continuu, folositi aceste imagini pentru a face un timelapse – este absolute impresionant!

 

Rep: Recomanzi utilizarea unui anumit obiectiv?

 R.P: Uzual un obiectiv rapid cu camp larg (10-20 mm si f2.8). Pentru joaca si detalii ale aurorei putemfolosi si un tele.

17 resize 1

Rep: Cat este de importanta folosirea trepiedului in acest caz?

R.P: Nu este importanta – este esentiala folosirea unui trepied solid. De asemenea si telecomanda sau cablu de declansare. Atentie la stabilitatea trepiedului – suprafata solului a fost de multe ori acoperita cu zapada, bolovani, nisip, iar vantul avea o pasiune nebuna sa de a da trepiedul jos (rafale foarte puternice in care deabea te puteai tine pe picioare).

Alte accesorii  care nu au cum sa lipsesca sunt o multime de carduri, laveta de curatat obiectivul de stropi de apa si baterii incarcate.

Rep: Daca ar fi sa repeti aceasta experienta, crezi ca ai pregati ceva in plus fata de data trecuta ?

R.P: Mai multe momente cu gura cascata la spectacol, iar din punct de vedere fotografic atentie mai mare la prim planuri!

18 resize 2

Rep: O amintire speciala din aceasta tura fotografica ?

R.P: O poveste frumoasa din prima tura, in care aurora nu si-a facut spectacolul asteptat. Intr-o noapte, dupa ce toata lumea s-a retras la somn – neavand liniste – mi-am luat aparatul si trepiedul si am iesit afara, pe malul uni lac cu ideea de a mai trage cateva cadre de noapte, cu lacul si muntii din fundal.

12 resize 1

Stau, trag cateva cadre, mi se pare ca o bucata de cer este usor altfel iluminata decat “normal”,  dar nu mi s-a parut nimic deosebit. Inchid sesiunea si merg la somn. Dimineata arat colegilor ce am pozat si…am scapat cu greu de vorbele lor…prinsesem singur o fasie de aurora palida care ni s-a aratat in 10 zile – mare suparare ca nu i-am trezit!!!!

19 resize 2

Rep: In incheiere, tinem sa – ti multumim pentru timpul acordat si te rugam, un sfat pentru fotografii ce ajung pentru prima data fata in fata cu Aurora Boreala?

R.P: Sa o simta cu toata fiinta lor. Sunt momente – poate unice – care ne vor insoti permanent, chiar cand Gloria efemera a like-urilor de pe social media se va disipa…

Un articol semnat de: Angela Codrina Bocse

 

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!