Selectați Pagina

In portretistica secretul este LUMINA si iar LUMINA!

In portretistica secretul este LUMINA si iar LUMINA!

Astazi am onoarea de a sta de vorba cu un fotograf extrem de apreciat, un fotograf care reuseste sa ne transpuna in lumea ireal de frumoasa pe care ne-o prezinta in imagini de neuitat.

Rep: Stiu ca deja pare a fi o intrebare clasica, dar, daca sunteti amabil, va rog sa ne spuneti in cateva cuvinte cine este Marian Moscaliuc ?

MM: In primul rand doresc sa ii salut, si sa le multumesc tuturor celor care apreciaza fotografiile mele si ma apreciaza in calitatate de pasionat fotograf, si binenteles doresc sa va multumesc  dumneavoastra pentru acest interviu . 

Marian Moscaliuc …. cine este ? … buna intrebare :). Probabil pana acum cativa ani mi-ar fi fost greu sa va raspund . Desi sunt un familist convins si fericit, cu 2 baieti frumosi si destepti cel mare de 13 si cel mic de 8 ani, din pacate sau din fericire depinde de cazuri m-am maturizat destul de tarziu… pot spune ca am fost un copil rasfatat si cu capul in nori un pic mai mult decat ar fi fost normal. Acum pot spune ca sensul si prioritatile sunt bine stabilite. Traiesc in Italia de 4 ani, este pentru a doua oara cand ne intoarcem aici, sa zicem ca la prima tentativa am vrut sa mai dam o sansa Romaniei dar din pacate am fost dezamagiti de system, dar sa nu vorbim despre asta… Impreuna cu sotia suntem in derularea unui proiect special la care lucram de mult timp si acum am ajuns pe ultima suta de metri, deocamadata ma voi opri aici cu detaliile , dar in curand cu siguranta veti afla despre ce este vorba. Probabil ar fi multe de spus la aceasta intrebare, dar nu vreau sa devin plictisitor si voi trece mai departe la intrebarile legate de pasiunea ce ne leaga.

3 resize 4

Rep: Perfectiunea fotografiilor dumneavoastra ne duce cu gandul ca Fotografia este marea dumneavaostra pasiune. Mai aveti si alte pasiuni ?

MM: Pasionat convins si de nedespartit de fotografie am devenit in urma cu 4 ani. Datorita lipsei de timp si imprejurarilor am fost nevoit sa reduc timpul acordat  pasiunii mele de o viata, care a fost  pescuitul si natura in general, la care binenteles nu am renuntat. Acum, spre norocul meu, se intampla des sa combin toate acestea, rezultul fiind satisfactie maxima.

6 resize 4

Rep: Aveti fotografii care pur si simplu te lasa mut. Care pur si simplu iti creeaza o emotie puternica si parca ti-ai dori cu tot sufletul sa fii acolo, in locul acela special pe care l-ati fotografiat. Cum descoperiti aceste locuri minunate  si mai mult decat atat, cum stiti ca un anume  loc are potential fotografic, daca e permis sa ma exprim astfel ?

MM: Probabil aceasta calitate, de a vedea si simti cand si daca un loc are sau nu potential fotografic tine de dezvoltarea laturii artistice din noi, dar cu siguranta conteaza experienta si bagajul vizual insusite prin studiu si vizionarea fotografiilor consecrate, alaturi de tehicile si teoria fotografica. Cu toate astea secretul unei fotografii reusite este atat in cazurile iluminarii naturale cat si cele artificiale LUMINA.

7 resize 4

Rep: Care este locul pe care l-ati fotografia o viata intreaga ?

MM: Probabil aceasta calitate, de a vedea si simti cand si daca un loc are sau nu potential fotografic tine de dezvoltarea laturii artistice din noi, dar cu siguranta conteaza experienta si bagajul vizual insusite prin studiu si vizionarea fotografiilor consacrate alaturi de tehicile si teoria fotografica. Cu toate astea secretul unei fotografii reusite este atat in cazurile iluminarii naturale cat si cele artificiale LUMINA.

8 resize 4

Rep: Ce considerati ca face o fotografie perfecta : respectarea cu strictete a  regulilor de compozitie sau emotia pe care o transmite o fotografie, fie ea si incalcand clasica regula a treimilor (de exemplu)?

MM: In general incerc sa respect acele reguli de baza arhi-cunoscute; dupa ce ma asigur ca ma incadrez in ele incep sa ma gandesc la partea artistica . Convingerea mea este ca o fotografie buna trebuie sa contina atat reguli cat si emotie . Partea cu fotografia perfecta este mereu subiectiva pentru ca vorbim de arta si gusturile nu se discuta.

9 resize 4

Rep: Aveti un anotimp preferat in care va place sa fotografiati ?

MM: Natura este mereu un spectacol care ne ofera momente si situatii fantastice . Nu cred ca am un anotimp preferat pentru fotografie.

10 resize 4

Rep: Dar un anumit moment al zilei ?

MM: In general se stie ca momentele cu lumina difuza , moale, ( dimineata devreme , seara sau zilele inorate) sunt cele mai  potrivite pentru fotografie si eu le prefer , dar sunt cazuri cand ai nevoie de contrast si nu ma deranjeaza sa fotografiez in mijlocul zilei cand soarele este sus pe cer.

11 resize 4

Rep: Ca sunteti un mare iubitor al naturii, se observa din fotografiile dumneavoastra, dar curiozitatea ma impinge sa va intreb ce alt gen de fotografie pref erati ?

MM: Cred ca lista este lunga … Imi place still-life , fotografia de produs , macro etc. dar am descoperit ca iubesc fotografia de portret si mi-am concentrat intreg timpul pe acesta ramura …. sper sa urmeze si rezultatele 🙂

13 resize 3

14 resize 1

Rep: Am vazut la dumneavoastra portrete exceptionale. Care este secretul in reusita acestui gen de fotografie ?

MM: In portretistica secretul este LUMINA si iar LUMINA . Este fantastic cum poti modela un portret prin simpla mutare mai sus ,mai jos, stanga sau dreapta a luminii sau luminilor pe care le folosesti. Tot la acest capitol la baza sta teoria care este multa si foarte importanta . Atentia pentru fiecare detaliu si nu in ultimul rand  post-procesarea.

15 resize 1

Rep: Cum va alegeti  modelele?

MM: Nu am o regula , cum spuneam mai sus trebuie sa stii si sa intelegi care este situatia ideala in materie de lumina pentru fiecare caz in parte , pentru a scoate in evidenta sau a ascunde perfectiunile sau imperfectiunile unui model.

16 resize 1

Rep: Eu imi voi aminti mereu fotografiile in care erau surprinsi copilasii dumneavoastra, citind langa un pom de Craciun. Dar dumneavoastra aveti o fotografie preferata? Ne puteti spune doua – trei vorbe despre ea?

MM: Va pot spune cu toata sinceritatea ca fotografia mea preferata devine mereu ultima pe care am facut-o. Dupa o vreme privind si reprivindu-mi fotografiile, imi dau seama ca se putea si mai bine asa ca din preferata devine doar indragita . Cu toate astea la suflet imi sta fotografia pe care am facut-o sotiei mele intr-un lan de grau ,la asfintit.

1 resize 4

Rep: Domnule Marian, cat de importanta este aparatura folosita in reusita unei fotografii ?

 MM: In general in gluma am  spus de multe ori ca un fotograf bun face poze faine si cu telefonul fix, dar nu este chiar asa … pentru o fotogarfie buna de calitate ai nevoie si de tehnologie.

17 resize 1

Rep: Dar postprocesarea ?

MM: Datorita capacitatilor camerelor foto de azi, unde o fotografie trasa in raw iti permite o recuperare si o prelucrare a datelor aproape fara limite , post-procesarea este poate aspectul cel mai important pentru o fotografie reusita.

29 resize 1

Rep: Si daca tot am vorbit de aparatura si postprocesare, vin si va intreb :  ati experimentat si fotografia pe film ?

MM: Cand eram copil aveam o camera foto pe film cu care m-am distrat ani buni, dar nimic legat de o pasiune propriuzisa …

20 resize 1

Rep: Se spune ca in arta fotografica sa fii un autodidact este un mare avantaj. Dumneavoastra cum v-ati pregatit? Cum ati reusit sa ajungeti la performantele de astazi ? Ati citit, ati experimentat, ati urmat cursuri de specialitate ? Ati participat la workshop-uri ?

MM: Eu m-am pregatit in general urmand Universitatea You-Tube si experimentand zi de zi cu camera de fotografiat in mana. On-line-ul este plin de materiale scrise si video , trebuie doar vointa si binenteles putin timp .

22 resize 1

21 resize

Rep: Aveti vreun idol in fotografie, stiu eu, vreun fotograf pe care il urmariti cu deosebit interes ?

MM: Am liste foarte lungi pentru fiecare domeniu in parte . Am sa ma limitez la cate unu sau doi pentru fiecare domeniu de  interes major . Landscape – Andrew Marr , Nick Page. Foto produs – Karl Taylor . Portret – Manny Ortiz , Eli Infante si Peter Hurley, acesta din urma fiind stapanul luminii artificiale in studio.

23 resize 28 resize

Rep: Ce sfaturi i-ati da unui tanar care acum descopera fotografia ? De unde sa porneasca ?

MM: Nu prea imi place sa dau sfaturi dar am sa va rapund intrebarii… Sa se distreze, adica in prima faza sa experimenteze fara reguli, fara teorie …. sa-si cunoasca aparatura  . Recomandarea mea este dupa aceasta prima faza , sa porneasca de la bazele fotografiei in ceea ce priveste reguli si teorie , scara spre succes se abordeaza treapta cu treapta.

24 resize

Rep: V-ati propus sa aveti si o expozitie personala ?

Da.. sper in asta !

25 resize 1Foto 25 si foto 26

Rep: Nu vreau sa inchei acest mic interviu fara sa va rog sa ne povestiti o intamplare inedita din viata dumneavoastra de fotograf 

MM: Un moment inedit si plin de emotii a fost acum 1 an aproximativ cand ma aflam intr-o zona cunoscuta pentru numarul mare de cerbi ,care in perioada de imperechiere ies de obicei seara in luminisuri pentru a-si incepe spectacolul de marcare al teritoriului si atragerea femelelor. M-am regasit la limita dintre zi si noapte mai mult noapte, inconjurat din toate partile de cerbi care boncaneau si se luptau , au fost momente pline de emotie si poate  putina frica recunosc. Am o serie de cadre din seara respectiva , de care sunt prea putin satisfacut asa ca au ramas in colectia personala.

27 resize 1Foto 27

Rep: Va multumesc mult de tot pentru timpul acordat  si va doresc mult succes in toate proiectele dumneavoastra .

MM: Va multumesc mult si eu pentru interesul pe care mi l-ati acordat. Inchei prin a va dori tuturor, LUMINA BUNA.

2 resize 4

 

12 resize 3

5 resize 4

 

 

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!